Този хляб е изключително полезен за здравето, хапвайте си смело

Този хляб е изключително полезен за здравето, хапвайте си смело

Полезните свойства на хляба зависят изцяло от вида, сорта брашно и добавките

Трудно е да си представим съвременната пазарска кошница на българина без хлебни изделия. Въпреки това, заради голямото количество бързи въглехидрати, хлябът несправедливо е зачеркнат от списъка със здравословни продукт.

Всеки хляб обаче е различен. И днес от jenata.blitz.bg ще ви разкрием кой вид се счита за полезен за здравето и фигурата и защо експертите препоръчват консумацията му. 

Полезните свойства на хляба зависят изцяло от вида, сорта брашно и добавките. Пълнозърнестият хляб и изделията от квас могат да бъдат много по-полезни за червата, отколкото си мислите, защото са в състояние да променят състава на чревния микробиом, пише healthdigest.com.

В преглед от 2020 г., публикуван в списанието "Recent Patents on Food, Nutrition & Agriculture", се разглеждат 35 научни проучвания, които изследват как пълнозърнестите храни влияят на бактериите в червата.

Внимание: Ако прекалим с белия хляб 3 опасни болести ще ни покосят

Повечето от тях показват, че пълнозърнестите храни насърчават растежа на бифидобактериите и лактобацилите. Те ферментират въглехидратите в мастни киселини, които защитават чревната лигавица, регулират хормоните и стабилизират нивата на кръвната захар.

А според проучване от 2019 г., публикувано в "Frontiers in Microbiology", хлябът с квас намалява количеството лоши бактерии в червата. Закваската също така кара чревните бактерии да произвеждат протеини, които правят някои патогенни бактерии неактивни.

В материала се посочва още, че все повече изследвания в медицинската общност изследват как микробиомът на червата е свързан с имунната система, психичното здраве и различните заболявания.

В тази връзка експертите се опитват да определят как хлябът може да стане още по-полезен за червата. 

Специалистите препоръчват консумацията на пълнозърнест хляб, който е богат на фибри и антиоксиданти. Може също така към хляба да добавите допълнителни пробиотици, които се борят със специфични заболявания. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

 

Коментирай