Въпреки факта, че сладоледът се продава целогодишно, именно в жегите той се превръща в десерт №1 за любителите на сладкото и не само. Американският хранителен консултант д-р Крис Мор, доктор по медицина, обяснява как да сведете до минимум рисковете от яденето на сладолед в жегите.
Мнозина са чували, че сладоледът (като всяко друго сладко нещо) може да навреди на фигурата ни“, казва хранителният консултант и допълва: „И не само това! Знаете ли, че това студено лятно изкушение може да се окаже и много вредно за здравето ни“.
Но преди да се отчаете и откажете от сладоледа, то знайте, че според д-р Крис Мор има сладолед, който няма да навреди на здравето и фигурата ни.
„Като начало е важно да обърнете внимание на състава“, пояснява хранителният консултант.
„Търсете сладоледи с ниско съдържание на захар. Някои от тях могат да бъдат подсладени с изкуствени подсладители, което може да е за предпочитане за намаляване на калориите, но трябва да се консумира умерено“, обясни експертът.
„Обърнете внимание и на размера на порцията“, допълва той.
„По-малкият сладолед може да помогне за намаляване на приема на калории, като същевременно ви доставя удовлетворението от сладко лакомство“, казва д-р Мор.
„Освен това можете да задоволите желанието си за студен десерт със здравословни алтернативи. Например, направете домашен сладолед с гръцко кисело мляко с естествени горски плодове: по този начин сладоледът ще има повече протеини и по-малко добавена захар, без да жертвате вкуса“, съветва американският експерт по храненията. / jenata.blitz.bg