Важно: Тези хора да не ядат череши, ето защо!

Важно: Тези хора да не ядат череши, ето защо!

Почти невъзможно е да се устоите на този плод, но той е и опасен

Много хора цяла година чакат този момент - когато отново ще дойде летният сезон на горските плодове и ще могат да се наядат с ягоди, череши, а след това и с малини.

И в този момент има скок на отравяния, ротавирусна инфекция, салмонелоза - всичко това лесно може да се прихване чрез ядене на „грешното“ зрънце. 

Но в никакъв случай не трябва да се отказвате от удоволствието. Просто трябва да внимавате и да знаете няколко важни неща. 

Сега от jenata.blitz.bg ще поговорим за черешите и кои хора в никакъв случай не трябва да ги ядат.

Какви са ползите от черешите?

За това може да се напише цяла книга, може би вече е написана. От jenata.blitz.bg събрахме всички най-важни неща. 

На първо място, черешите са много полезни за тези, които страдат от артериална хипертония, анемия и запек. Освен това помага да отслабнете. И ето защо.

Сладките череши са нискокалорични плодове. Има само около 50 kcal на 100 g.

Съдържа много витамин С. Същите 100 г плодове покриват приблизително 20% от дневната нужда на организма от аскорбинова киселина.

Черешите са с високо съдържание на калий и магнезий, което ги прави полезни за сърцето. А също и фосфор и желязо, полезни за метаболитните процеси и кръвоносната система.

„Червените и бордовите сортове горски плодове съдържат повече витамин А и желязо, розовите сортове съдържат повече витамин С, а белите сортове са по-малко склонни да причиняват алергии“, казват експертите на Роспотребнадзор.

Черешите са полезни за храносмилането: поради високото си съдържание на фибри те са полезни за червата.

Освен това полезни са не само самите плодове, но и дръжките. Запарват се и се пият като чай.

В допълнение, отвара от черешови дръжки насърчава бързата загуба на тегло: тя не само премахва излишната течност от тялото, но и ускорява метаболизма, така че мазнините изгарят по-бързо. 

Вярно е, че все още трябва да се движите. Ако просто лежите на дивана, няма да забележите ефекта на изгаряне на мазнини.

Кой не трябва да яде череши?

С всички тези големи предимства черешите имат и недостатъци. Никой - изобщо никой - не трябва да яде повече от 300-400 грама наведнъж и дори това количество може да е достатъчно, за да причини диария. Не трябва да ядете череши след хранене, това може да причини лошо храносмилане и повишено образуване на газове.

В допълнение, сред противопоказанията:

  • Диабет - Хората с диабет не трябва да ядат сладки череши.
  • Алергии - ярките плодове са противопоказани за страдащите от алергии.
  • Остър гастрит с повишена киселинност - в този случай съществува риск от сериозно увреждане на стомаха.
  • Възраст - на децата могат да се дават само плодове без семена. Ако детето погълне кост, това няма да му навреди. Но ако вдиша, последствията могат да бъдат най-ужасни.

Как да ядем череши правилно

Купувайте плодове само там, където можете да поискате от продавача сертификат за качество на черешите и документи за това откъде са донесени.

Най-добрият сезон за черешите е от края на юни до края на юли. Ранните череши не са толкова сладки и вкусни, а късните могат да се развалят.

Измийте черешите обилно, но с хладка вода - не е необходимо да ги попарвате с вряла вода.

Преди всичко яжте плодове без дръжки: те се развалят по-бързо.

Черешите трябва да се съхраняват в хартиена торбичка в хладилника отделно от ябълките и бананите - близостта до тези плодове ще развали черешите. jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай