Веднага идете на лекар, ако косата побелее рано

Веднага идете на лекар, ако косата побелее рано

Оказа се, че зад този уж безобиден момент се крият 4 здравословни проблема

Ранното побеляване на косата винаги е неприятно явление, особено за една жена. Този проблемът причинява не само психологически дискомфорт. А това се отнася не само за жените, но и за мъжете.

Но трябва да знаете, че ако прекалено рано косата започне да посивява, то това не е много добре… май-малкото от здравословна гледна точка.

„Разбира се това може да се дължи на генетиката, но в повечето случаи става въпрос не за един и два здравословни проблеми, а цели четири“, предупреждават лекарите. 

Те поясниха, че преждевременното посивяване на косата може да се дължи именно на тези 4 проблема. 

Именно заради това от jenata.blitz.bg разкриваме кои са тези 4 здравословни проблема, които се крият зад преждевременното посивяване на косата.

Ето кои са те:

Недостиг на мед
По правило ранната сива коса е резултат от дефицит на много елементи. На първо място, мед. С негова помощ се образува меланин, който определя цвета на човешката коса. 

Как да разберете, че в тялото ви липсва мед? По следните признаци: костите стават крехки, често се простудявате, зрението може да започне да намалява, паметта също страда. Потърсете съвет от специалист за поставяне на точна диагноза и определяне на терапия.

Проблеми с щитовидната жлеза
Хипотиреоидизъм, както и тиреотоксикоза - обратното темпо на щитовидната жлеза може да причини ранно посивяване на косата. Ако човек се занимава с хипотиреоидизъм, в този случай активността на метаболитните процеси намалява, както и количеството енергия за поддържане на важни процеси за тялото. В такава ситуация пигментацията на косата е нарушена. Ендокринолог ще бъде един от специалистите, които си струва да посетите.

Дефицит на витамин D
Хората трябва да следят нивата на витамин D през цялата година. Ако дефицитът е твърде голям, се появява не само сива коса, но и общият тонус на тялото намалява. 

В допълнение към включването на храни с високо съдържание на този витамин в диетата е необходимо да получите съвет от специалист, който ще ви каже какви добавки ще помогнат за връщането на витамин D към нормалните нива.

Дефицит на витамин В12
Супер важният витамин B12 участва в образуването на червени кръвни клетки, които осигуряват доставката на кислород в тялото. Критичното намаляване на нивото на витамин В12 може да доведе до сериозни проблеми, например повишен риск от инфаркт. Възможните последици от рязкото намаляване на витамин В12 включват ранно побеляване на косата. jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай