logo

Внимание, дами! Съдовете с незалепващо покритие са много опасни за здравето и могат да предизвикат рак

Внимание, дами! Съдовете с незалепващо покритие са много опасни за здравето и могат да предизвикат рак

Всяка уважаваща себе си домакиня разполага със съдове с незалепващо покритие. В тях гозбите не загарят, а почистването е като детска игра. 

Здравни специалисти обаче предупреждават, че тази посуда е много опасна и може да предизвика ракови заболявания. За всичко са виновни химикалите, които се използват за производството й, смятат американски изследователи. 

Съдържащите се в тиганите с незалепващо покритие химически вещества проникват във водата. По данни на Агенцията за защита на околната среда от Вашингтон, микроскопичните частици в химикалите, които се използват в производството на кухненска посуда с незалепващо покритие, непромокаеми дрехи и някои видове килими, се разграждат и проникват в хранителната верига. 

Специалистите са достигнали до извода, че тези химични вещества са свързани с рака, с повишаването на холестерола и намаленото функциониране на имунната система.

Учените са открили тези вещества във всяка трета опаковка за хранителни продукти. Производителите твърдят, че използват химикалите, за да удължат срока на годност на продуктите, както и за по-голяма безопасност.

В днешно време все повече хора по света са жертва на раковите заболявания. Съвременният човек е разбирал, че злокачествените образувания са предизвикани не само от храната, която консумира, но и от опаковките на продуктите и кухненската посуда, в която се приготвя храната. В съдовете с незалепващи покрития има химични вещества, които увеличават риска от рак на черния дроб, на панкреаса и яйчниците. Всичко това е установено при тестове с лабораторни животни.  

Сред другите рискове от въздействието на тези вещества са и качване на килограми, хормонални изменения, нарушена работа на щитовидната жлеза, недостатъчно теглото при новородените и възпалителни болести на червата. Тези химикали проникват в храната с прекомерното нагряване на съдовете или след като повърхността им се надраска.

Когато ястията, дрехите или килимите се окажат на сметищата, химикалите, които съдържат, могат да проникнат в почвата, откъдето да влязат във водата и да се върнат обратно в хранителната верига. /jenata.blitz.bg

 

Коментирай