Зимата е сезонът не само на новогодишните празници, но и на настинките. Затова и събуждането в януарската сутрин с възпалено гърло не е нищо необичайно за това време на годината.
Справянето с възпалено гърло не е лесна задача. Да не говорим, че трябва да сме много внимателни с храните, които приемате, докато се борим с неразположението.
Колкото и странно да звучи, някои продукти могат да влошат ситуацията и да засилят още повече болките в гърлото. Те забавят значително бързото възстановяване и консумацията им не се препоръчва, когато човек е болен.
Забравете за тези напитки при настинка, само ще влошите нещата!
Ето от кои продукти е по-добре да се въздържате, ако почувствате болка, болезненост и дразнене в гърлото, за да не влошите положението още повече:
Хрупкави закуски
Чипс, крекери, сухари и други подобни лакомства само засилват неприятните симптоми заради твърдата си структура. Ако не можете без любимата си бисквитка, поне я потопете в топъл чай.
Люта храна
Докато имате болки в гърлото, премахнете всички люти сосове и закуски от менюто си. Те само ще увеличат болката и кашлицата.
Цитруси
Да, те са богати на витамин С и помагат за укрепване на имунната система. Но в същото време засилват дразненето в гърлото заради киселинността си. Така че, ако възпаленото гърло е основният симптом на вашето заболяване, е по-добре да се въздържате от лимони и портокали, докато дискомфортът изчезне.
Свинският грип има тези редки симптоми, внимавайте
Въпреки че един малък резен лимон в чая с мед едва ли ще навреди.
Пресни твърди зеленчуци
Морковите и целината със сигурност са много полезни, но не и когато лежите с възпалено гърло. Подобно на чипса и крекерите твърдите зеленчуци драскат и без това раздразнената лигавица и затрудняват възстановяването.
Ако толкова не можете да живеете без зеленчуци, просто ги консумирайте задушени или под формата на смутита или пюрета.
Между другото, доматите изглеждат като добра алтернатива заради меката си текстура, но и при тях има уловка: те са кисела храна, която също ще влоши положението с гърлото.
Пържена храна
Пържените храни като картофи, пиле, лучени кръгчета, хапки и др. също предизвикват допълнително дразнене в гърлото. Затова че по-добре по време на заболяването отдавайте предпочитанията си на варени и задушени ястия. /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!