logo

Защо е опасно да живеете в едностайни апартаменти – дори не подозирате

Защо е опасно да живеете в едностайни апартаменти – дори не подозирате

Експерти обясниха какво заплашва сериозно здравословното ви състояние, ако обитавате такъв имот

В днешно време все повече млади хора се опитват да се сдобият със собствено жилище, колкото се може по-бързо и по-изгодно. Въпреки растящите цени, гарсониерите и студиата буквално се продават като топъл хляб.

Д-р Дианова: Това са идеалните храни за среднощно похапване 

Подобни жилища често биват и наемани, особено от млади хора, които решават, че на първо място такъв апартамент им пасва идеално и отговаря на потребностите им.

Веднага махнете тези 4 неща от коридора

Много хора си мислят, че подобни жилища имат само позитиви – ниски сметки, лесно и бързо почистване. Уви, експерти установиха, че има и няколко негатива, които могат да ви докарат сериозно заболяване.

Поради липсата на лично пространство могат да започнат пристъпи на апатия, нервност и депресия. Това не е всичко, подобни състояния могат да отключат различни хормонални болести и да доведат до значително повишаване на телесната маса и увеличаване на теглото.

Много хора започват да се чувстват като в клетка. Всичко им изглежда безнадеждно и не разбират защо потъват. Стават апатични към всичко – работа, здраве, дори и към съществуването си.

Какво обаче да направим в подобен момент?

Децата, израснали в "микроапартаменти", живеят двойно по-трудно. Те буквално от детството си живеят на много малко пространство и това ги кара да не се чувстват спокойни. В резултат на това такива деца страдат от липса на внимание, ниска концентрация, чувство за непълноценност.

Важно е всеки човек да може да остане сам със себе си. В такива моменти могат да помогнат дългите разходки и дори седенето на пейка в някой парк.

Хората, живеещи в малки апартаменти, също могат развият различни физически болести.

„Трябва да разберете, че в стая, където има няколко души, инфекциите, предавани по въздушно-капков път, се разпространяват по-бързо“, казва Анна Демяненко, общопрактикуващ лекар.

В крайна сметка едностайните апартаменти са лишени от вентилация. Постоянната липса на чист въздух, натрупването на въглероден диоксид, задухът допринасят за намаляване на имунитета.

Учените проведоха експеримент. По време на него беше установено, че децата, живеещи в просторен апартамент, се разболяват наполовина по-малко от тези, които живеят в гарсониера.

Експертите установиха, че нормата на площта за един човек е 14 м²./jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбуккъдето ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Буба

Буба 18.04.2023 11:39

Пълни глупости!Вие с вашите статии депресирате хората!

111

111 18.04.2023 11:40

Олигофрени

японец

японец 18.04.2023 12:35

Пълни тъпотии от джурналисти да не казвам какви.

Сосо

Сосо 18.04.2023 12:52

Боже тъпанар...и