logo

Защо имаме бяла коса и как да се отървем от нея

Защо имаме бяла коса и как да се отървем от нея

Ще ви разкрием кои са основните причини и как може максимално да забавите този процес

Рано или късно всеки открива няколко сиви или бели косъма на главата си. С течение на времето те стават все повече и повече. 

Забравете за вечно мазната и тънка коса, ето я тайната

От къде обаче идва побеляването на косата, кои са основните причини и как може да забавим този процес?

Сега ще ви разкрием какво всъщност се случва с нас и каква е причината за белите коси. Не се притеснявайте, има няколко неща, които може да направите, за да забавите максимално този процес, а ние удобно ще ви разкрием кои са те. 

Как солта премахва бръчките само за 5 дни

Възрастови промени
 


Стареенето е основната причина за побеляването на косата. Това става така по вина на меланоцитните клетки, които произвеждат пигмента меланин. Той придава цвят на косата ни. 

С възрастта обаче тези клетки стават по-малки и производството на меланин е нарушено. В структурата на косата се появяват въздушни мехурчета. 

В същото време производството на каталаза намалява. Този ензим участва в изграждането на водородния перкосид - вещество, опасно за организма. Самият пероксид се произвежда от клетките на косата и се натрупва в тях през годините. Това кара косата да губи цвета си. 

Чай от лайка бори страшни болести

Стрес и паника
 


Много столетници казват, че основната тайна на живота им се крие в това, че не са се притеснявали и са избягвали максимално стресовите ситуации. Същото се отнася и до косата. Поради стрес тя може да загуби цвета си или да опада.

Този факт е потвърден от учени от Харвардския университет. Те са експериментирали върху мишки, плашели ги и ги карали да изпитват психологически стрес. В резултат на това съдържанието на меланоцити в космените клетки рязко намаляло, а това довело до появата на бели косъмчета. 

Растежът на меланоцитите и производството на меланин протича циклично. От време на време, когато е необходимо да се поднови линията на косата ни, някои клетки напускат космения фоликук. Останалите клетки остават на мястото си - това е резерв на бъдещето. 

"Ястието на столетниците", с което баба се радва на крепко здраве

По време на стрес норепинефринът задейства освобождаването на клетки в косата. Така няма запас. След време, когато косата се нуждае от обновяване, няма да има къде да поеме меланоцити и ще посивее.

Поради стреса косата може не само да побелее, но и да опада. По време на паническа атака се отделя адреналин, норепинефрин и кортизол - хормони на стреса. Под тяхно влияние косата спира да расте нормално. 

Защо? В състояние на стрес тялото е в състояние на безпокойство. Всички ресурси са насочени към не към обикновените процеси, а към укрепване на сетивата и буквално оцеляване. 

За да не губите допълнителни сили косата преминава във фаза на покой и се отделя от кожата - опада.

Затова е много важно да избягвате максимално стреса и да бъдете по-малко нервни. 

Недостиг на витамини и минерали
 


В допълнение към естествените процеси в организма, косата ви побелява и от много други фактори - липса на витамини от група Б, недостиг на желязо в кръвта, недохранване, тютюнопушене, прием на определени лекарство, които прекъсват доставката на кислород към меланоцитите.

Тези фактори могат и трябва да се подобрят. Необходимо е да промените диетата си и да ви прегледа лекар. Най-вероятно той ще ви предпише курс на прием на витамини. Също така е добре да си правите редовен масаж на скалпа, за да си осигурите приток на кръв към космените фоликули. 

Сивата коса може да се появи поради определени заболявания, като например нарушения на щитовидната жлеза. Трябва също да се консултирате с лекар за това. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

СМЪРТ  НА  КРАВАРИТЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ

СМЪРТ НА КРАВАРИТЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ 22.07.2020 6:17

МАЛОУМНИЦИТЕ ОТ ФАЩ СИ МИСЛЯТ ЧЕ СА ОТКРИЛИ ТОПЛАТА ВОДА,харвард ВСЪЩНОСТ Е ДОЛНОПРОБНО УЧИЛИЩЕ НА КОЕТО МИЛИОНИ МАЛОУМНИЦИ С ПРОМИТИ МОЗЪЦИ СИМПАТИЗИРАТ, ЕДНО НАПЪЛНО ОБИКНОВЕНО БЛАТО

kiki-15

kiki-15 05.12.2021 10:04

тъпа статия-не остарявайте -умирайте млади за да нямате бели косми!блявоч!