logo

"Ястието на столетниците", с което баба се радва на крепко здраве

"Ястието на столетниците", с което баба се радва на крепко здраве

Вълшебните съставки в супичката й възстановяват черния дроб, подобряват храносмилането и прочистват организма

Дори малките деца знаят, че за да сме здрави, трябва да спазваме определени правила. Трябва да водим активен начин на живот, да сведем до минимум лошите си навици и да се храним правилно! 

Организмът ни ежедневно се нуждае от определени хранителни вещества и микроелементи, които сме длъжни да му осигуряваме, за да се радваме по-дълго време на крепко здраве. 

По този повод ще ви споделя една рецепта за нещо много вкусно и полезно, която научих от баба. Тя е на 85 години и до ден днешен си приготвя тази супичка. Шеговито я нарича "ястието на столетниците", защото възстановявала черния дроб, подобрявала храносмилането и прочиствала организма.

Какво се случва с тялото и здравето на жените, които ядат сланина

Вълшебните й съставки са цвекло, моркови и тиква. 

Цвеклото е полезно, тъй като съдържа липотропното вещество бетаин, което регулира обмяната на мазнините, предотвратява отлагането на повече мастни вещества в чернодробната тъкан и бори високото кръвно. 

Цвеклото е полезно при хроничен запек. Благодарение на фибрите, органичните киселини и другите елементи, които се съдържат в него, то регулира обменните процеси и засилва перисталтиката на червата.  

Лекар разкри какво са яли хората, победили рака в последен стадий

Благодарение на ударните дози йод, които се съдържат в него, цвеклото е особено полезно при заболявания на щитовидната жлеза и за възрастни хора, страдащи от атеросклероза.

Тиквата също оказва положителен ефект върху храносмилателната система. Тя е богата на фибри и с помощта й много бързо можете да изчистите стомашно-чревния си тракт от натрупаните токсини. 

Не е за вярване какво ще се случи с тялото ви, ако ядете фурми 3 седмици

Освен това е много подходяща за възстановяване и прочистване на черния дроб. Полезните вещества, които съдържа, допринасят за обновяването на чернодробните клетки, предотвратяват заболявания като хепатит и цироза и допринасят за добрата секреция на жлъчката.

Ето и списъка с необходимите продукти, с които да си приготвите уникалната супа на баба:

4 бр. цвекло
2 моркова
150-200 гр. тиква

2 глави лук
1-2 корена магданоз 
2 супени лъжици ситно нарязан пресен лук

15 напитки, които пият неостаряващите жени

1 супена лъжица краве масло
1 литър мляко
1/2 чаша сметана
2 чаши вода 

Начин на приготвяне: 

Нарежете лука на ивици. Изчистете тиквата, цвеклото, морковите и корените от магданоза и ги настържете на ренде. 

Сложете всичко в тигана и запържете за около 5 минути в краве масло. След това ги изсипете в тенджерата и осолете. 

Елексирът за "вечна младост" на баба, който бори куп болести

В друг съд сложете водата и прясното мляко. Изчакайте ги да заврат и залейте зеленчуците. 

Лично аз, преди да сервирам супата, добавям малко сметана и пресен лук. Добър апетит! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

   

 

Коментирай