Дори малките деца знаят, че за да сме здрави, трябва да спазваме определени правила. Трябва да водим активен начин на живот, да сведем до минимум лошите си навици и да се храним правилно!
Организмът ни ежедневно се нуждае от определени хранителни вещества и микроелементи, които сме длъжни да му осигуряваме, за да се радваме по-дълго време на крепко здраве.
По този повод ще ви споделя една рецепта за нещо много вкусно и полезно, която научих от баба. Тя е на 85 години и до ден днешен си приготвя тази супичка. Шеговито я нарича "ястието на столетниците", защото възстановявала черния дроб, подобрявала храносмилането и прочиствала организма.
Какво се случва с тялото и здравето на жените, които ядат сланина
Вълшебните й съставки са цвекло, моркови и тиква.
Цвеклото е полезно, тъй като съдържа липотропното вещество бетаин, което регулира обмяната на мазнините, предотвратява отлагането на повече мастни вещества в чернодробната тъкан и бори високото кръвно.
Цвеклото е полезно при хроничен запек. Благодарение на фибрите, органичните киселини и другите елементи, които се съдържат в него, то регулира обменните процеси и засилва перисталтиката на червата.
Лекар разкри какво са яли хората, победили рака в последен стадий
Благодарение на ударните дози йод, които се съдържат в него, цвеклото е особено полезно при заболявания на щитовидната жлеза и за възрастни хора, страдащи от атеросклероза.
Тиквата също оказва положителен ефект върху храносмилателната система. Тя е богата на фибри и с помощта й много бързо можете да изчистите стомашно-чревния си тракт от натрупаните токсини.
Не е за вярване какво ще се случи с тялото ви, ако ядете фурми 3 седмици
Освен това е много подходяща за възстановяване и прочистване на черния дроб. Полезните вещества, които съдържа, допринасят за обновяването на чернодробните клетки, предотвратяват заболявания като хепатит и цироза и допринасят за добрата секреция на жлъчката.
Ето и списъка с необходимите продукти, с които да си приготвите уникалната супа на баба:
4 бр. цвекло
2 моркова
150-200 гр. тиква
2 глави лук
1-2 корена магданоз
2 супени лъжици ситно нарязан пресен лук
15 напитки, които пият неостаряващите жени
1 супена лъжица краве масло
1 литър мляко
1/2 чаша сметана
2 чаши вода
Начин на приготвяне:
Нарежете лука на ивици. Изчистете тиквата, цвеклото, морковите и корените от магданоза и ги настържете на ренде.
Сложете всичко в тигана и запържете за около 5 минути в краве масло. След това ги изсипете в тенджерата и осолете.
Елексирът за "вечна младост" на баба, който бори куп болести
В друг съд сложете водата и прясното мляко. Изчакайте ги да заврат и залейте зеленчуците.
Лично аз, преди да сервирам супата, добавям малко сметана и пресен лук. Добър апетит! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!