Зъболекари разкриха кога е най-добре да мием зъбите си

Зъболекари разкриха кога е най-добре да мием зъбите си

Мнозина се чудят преди или след закуска трябва да почистят зъбите си… е, отговорът е ясен

От детството хората свикват да мият зъбите си преди закуска, но напоследък зъболекарите казват, че е по-правилно e да миете зъбите си след хранене. Спорът кое от двете е по-правилно все още продължава. 

Има мнение, че е необходимо да си миете зъбите преди първото хранене. Така че въглехидратната сладка закуска, която ще се превърне в място за размножаване на „сутрешни“ бактерии, може да доведе до тяхното ускорено размножаване.

Д-р Апоена Рибейро, която е педиатричен зъболекар от Университета на Северна Каролина, заяви, че миенето на зъбите преди хранене увеличава производството на слюнка, което донякъде нормализира киселинно-алкалния баланс, важен за оралното здраве.

Зъболекар: Ето как да запазим белите си зъби, когато пием кафе

И накрая, друга причина да си миете зъбите преди закуска е рискът да забравите да си измиете зъбите след хранене. Особено ако сте мили зъбите си цял живот преди ядене, тогава ще бъде лесно да забравите.

„И разбира се, трябва да миете зъбите си веднага след събуждане, ако не закусвате у дома“, казва зъболекарката.

Кандидатът на медицинските науки, ортодонтът д-р Андрей Жук обаче смята, че докато мием зъбите си, ние почистваме не толкова бактериите, колкото остатъците от храната, с която се хранят. 

„Няма смисъл да си миете зъбите преди хранене, за да изчистите микробите, защото те са в устата ви денонощно. Но ако сутрешното усещане за плака е неприятно, тогава можете да миете зъбите си преди и след закуска.

С това просто средство усмивката ви ще е здрава и красива, без да ходите при зъболекар

Имайте предвид, че повечето хора не са много добри в миенето на зъбите си, така че дори да си измиете зъбите точно преди закуска, бактериите най-вероятно остават и продължават да се размножават“, казва той.

Д-р Жук също така отбелязва, че компонентите на пастата за зъби, като флуорид, ще работят по-добре, ако измиете зъбите си след хранене - поради факта, че малко паста ще остане върху зъбите.

Експертът смята, че ако има достатъчно време, тогава за да сте сигурни, можете да изчакате 30 минути след хранене и да измиете зъбите си отново. jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай