logo

Съжаляваше до смъртта си: 4 постъпки, които Елизабет II така и не си прости

Съжаляваше до смъртта си: 4 постъпки, които Елизабет II така и не си прости

В историята й има както благородни дела, така и "петна", които кралицата искаше да забрави възможно най-скоро

Кралица Елизабет II имаше безупречна репутация. Въпреки това някои от действията й по време на управлението бяха доста двусмислени.

Дори монасите понякога грешат. Неслучайно казват, че всички сме хора, а Елизабет II не е изключение.

В нейната история има както благородни дела, така и "петна", които искаше да забрави възможно най-скоро. Но, за съжаление, понякога е изключително трудно това да се случи!

Днес от jenata.blitz.bg ще ви разкажем за нещата, оставили дълбок отпечатък върху личната история на кралицата и грешките, които така и не успя да си прости. 

Студенина в общуването и дистанция 

В началото на управлението си жителите на Великобритания неведнъж я упрекваха в прекомерна студенина, дистанция и постоянно и безпрекословно спазване на протокола.

Задействаха секретната операция „Еднорог“ заради смъртта на Елизабет II, настъпила в Балморал

Това, между другото, може да се обясни по доста прост начин: думите на монарха имат специално значение и тежест, затова и всяка изречена дума трябва да бъде сдържана и уместна. 

Коледната реч на кралицата през1987 г.

Всъщност Елизабет II успя да коригира тази си грешка с помощта на коледната си реч - лесен и ефективен начин, който й помогна да се сближи с народа, да изгради комуникацията, която толкова много липсваше на кралското семейство.

Нейният предшественик крал Джордж V изнесе първата си празнична реч през 1932 г. 20 години по-късно кралицата реши да говори.

Коледното й послание се оказа изключително лично и открито и най-важното - направи го от дома си, където отново подчерта: "Може да ви изглеждам далечна фигура, виждате ме по страниците на вестниците, но сега, за няколко минути, ви приветствам и ви каня в дома си, където цари спокойствие и мир.

След коледното послание тази традиция се превърна в една от най-обичаните по целия свят.

Неудобната истина, която трябваше да бъде скрита

През 60-те години популярността на британското кралско семейство започна бързо да намалява, което, естествено, трябваше да бъде коригирано. С нелеката задача се зае новият прессекретар на кралицата сър Уилям Хезелтайн, в резултат на което през 1968 г. започнаха снимките на филма за живота на Уиндзорите.

Тайната падна: Ще погребат Елизабет II с тези бижута

В края на краищата, ако хората видят "простия" живот на кралското семейство, ще станат по-благосклонни към традициите му. За съжаление, планът бе обречен на провал още от самото начало!

Документалният филм "Кралското семейство" е гледан от 45 милиона души, а през 1970 г. кралицата пожела лентата да бъде забранена за гледане.

Представителите на BBC, които бяха отговорни за създаването й, се съгласиха (или просто не можаха да спорят с кралицата).

Работата е там, че филмът, въпреки благоприятното и трогателно впечатление, което остави у публиката, все пак разкри някои тайни на двореца и превърна Уиндзорите в мишена за папараци, клюки и дискусии. Затова и бе пратен в архивите.

Разрешение за гледането му трябваше да бъде поискано от самата кралица, така че не е изненадващо, че да се получи такова бе изключително трудна, да не казваме и невъзможна, задача.

Грешката, която можеше да струва живота на кралицата

Охраната на Бъкингамския дворец е от изключително значение, затова и безопасността на мястото предизвиква само възхищение. Но въпреки това тя бе пробита и то не от кой да е, а от самата кралица! 

Както The Times разкри, веднъж Елизабет II едва не е била застреляна от охранител, приел я за заплаха за кралската сигурност. И всичко това, защото Нейно Величество не успяла да заспи и решила да се разходи из двореца. Само дето забравила да предупреди какво смята да прави. 

Започна се: Камила вече взе нещата на Елизабет II, веднага се показа с...

Ранно утро, навън започва да съмва. Охранителят чува странни стъпки и вече е нащрек. Същата секунда се чува предупреждение, оръжието е готово... За щастие, мъжът забелязал навреме силуета на кралицата.

В тази ситуация тя се отнесла с благосклонност към системата за сигурност и обещала да предупреждава за нощните си разходки, тъй като подобна невинна "шега" може да й коства живота.

Уволнение на ценен служител в критичен момент 

Грешките на кралското семейство много рядко се оповестяват и признават публично, но понякога обществото успява да научи малко повече за "скриваната" истина.

През 2020 г. редакторът на Royal Center Чарли Проктър заяви, че най-голямата грешка на кралицата и най-лошата й загуба е отстраняването на доверения й съветник и личен секретар сър Кристофър Гайд през 2017 г. Неговата репутация му позволяваше да казва на членовете на кралското семейство дори това, което те не искаха да чуят (но са били длъжни да узнаят). 

Той напусна десетгодишния си пост, когато принц Филип се пенсионира - решение, взето по негова воля, но мнозина смятат, че кралицата не е трябвало да позволява подобно нещо.

Кейт Мидълтън ще ви разплаче с това, което направи за покойната Елизабет II

По-късно The Times съобщи, че принц Чарлз е виновен за напускането му. Когато Чарлз е настоял да поеме повече от публичните задължения на майка си, е сметнал, че основно препятствие за това ще е Гайд. Заради това Чарлз е отишъл при кралицата и е поискал оставката на личния й секретар. 

Според BBC News кралицата се е съгласила с уволнението му, за да избегне скандала, но по този начин е загубила надежден довереник. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

йокин

йокин 18.09.2022 19:34

Mонархия,анархия,крале,синя кръв,глупости,на търкалета.