logo

Богата реколта от пипер по мързелив начин, ето как

Богата реколта от пипер по мързелив начин, ето как

Има точно шест съвета, които трябва да следвате.

Много хора обичат домашната храна и именно заради това предпочитат, ако имат такава възможност, сами да отгледат част от продукцията у дома. Именно заради това преди време от jenata.blitz.bg споделихме какво никога не трябва да засаждате до доматите.

Освен това припомняме, че преди време посочихме необичаен начин за засаждане на домати на терасата в апартамента.

Сега обаче от jenata.blitz.bg ще поговорим за засаждането на пипера.

Богатата реколта от пипер не е толкова трудно постижима. Има просто няколко съвета - точно шест, които трябва да следвате. 

Може да постигнете успех и по мързелив начин, без влагане на много време. 

Ето какво да направите:

1. Засаждане на закрито
Чушките се сеят на закрито 8-10 седмици преди последната пролетна слана. Камбите изискват по-дълъг вегетационен период (от 60 до 90 дни), затова най-добре е да се засадят на закрито. За да получите богата реколта пипер, осигурете на разсада оптимални условия и максимална пряка слънчева светлина (на южните прозорци или в оранжерии). 

Той не трябва да бъде засенчен от дървета или други градински растения. Направете засаждането в края на март или началото на април. Преди да засадите семената, е желателно да ги накиснете във влажна марля (не във вода), в продължение на 2-3 дни.

Тайната на перфектните кисели краставички е разкрита

2. Предварителна подготовка на почвата
Температурата на почвата трябва да бъде поне 20 градуса, за да покълнат семената. Дръжте ги на топло място за най-добри и бързи резултати и засадете на дълбочина около 2,5-3 см. Почвата за разсада трябва да е глинесто-песъчлива, за да гарантира доброто дрениране и бързото затопляне на зеленчука. Оптималното pH е между 5,5 и 6,5 (киселинна). 

За да я направите по-плодородна, добавете 1/3 кофа естествена торф и 1 чаша дървесна пепел към 1 кофа пръст. Една седмица преди да разсадите чушките, изсипете тор или стар компост в градинската почва. Избягвайте да засаждате чушки на места, където наскоро сте отглеждали растения от семейство Картофови, като домати, картофи или патладжани, тъй като това може да доведе до болести по пипера.

3. Отстранете върховете на част от разсада
При някои сортове е подходящо след появата на 5-8 листа (преди пъпкуването) да откършите върха на растението. По този начин не само може да улесните преносимостта и адаптивността му в почвата, но и да насърчите неговата плодовитост: разклоненията на разсада започват да се развиват преди основното стъбло, а плодовете да се формират по страничните издънки, давайки плод 10 дни по-късно.

4. Засаждане на чушките в градината
Чушките се засаждат при същите условия като доматите: в средата на май в оранжерия, а след 10 юни на открито място. Засадете разсада в градината, когато температурата през нощта достигне поне 16 градуса, а тази на почвата 18. Разстоянието между чушките да бъде около 40-60 см, а дълбочината немного голяма, за да не започнат да гният.

5. Поливане и плевене
Почвата трябва да е добре дренирана, затова я поддържайте влажна с помощта на мулч или найлоново покритие. Поливайте всеки ден, ако живеете на място с много топъл климат. Плевете внимателно около растенията и се опитайте да не засягате корените. Ако е необходимо, прихванете растенията с колове или метални клетки, за да предотвратите огъване, уточнява „Монитор“.

6. Прибиране на реколтата
Приберете пипера, веднага след като достигне желания размер или цвят. Колкото по-дълго време остават чушките на растението, толкова по-сладки стават и се увеличава съдържанието им на витамин C. Отрежете с остър нож или ножица дръжката на зеленчука. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай