Всички вече сме в трепетно очакване на празниците. Именно покрай тях не само, че почиваме, ами и се събираме с приятели и роднини.
Разбира се в повечето случаи това се случва на маса. По традиция трапезата е отрупана с какви ли не вкусотии.
Но каквото и да си говорим неизменна част от трапезата за Великден са яйцата и козунаците. Заради това преди време от jenata.blitz.bg споделихме една бабина рецепта за приготвянето на козунак, но… в пералня! Да, точно така.
Е, сега от jenata.blitz.bg отново ще поговорим за козунаците. Попаднахме на една уникална рецепта за козунак с Александрийско тесто.
Повярвайте – няма такава вкусотия.
Необходими продукти за козунак от александрийско тесто:
– 1 л. Сварено прясно мляко
– 1 кг. захар
– 500 г масло
– 10 яйца
– 3 жълтъка
– 150 г прясна мая
– 100 г стафиди
– 100 г захаросани плодове
– коняк 20 мл
Ето как да приготвим тази вкусотия:
Подгответе необходимите продукти – всичко трябва да е със стайна температура. Вземете най-висок клас брашно. Маята може да се използва прясна или суха. Маслото е най-доброто, не го замествайте с маргарин. Трябва да е със стайна температура.
Яйцата се разбиват леко, маслото се нарязва на парчета, всички продукти се смесват с топло прясно мляко и се оставят на топло място за 8-12 часа (може да престои и една нощ).
След това добавете: 1 ч.ч. сол, 200 гр. задушени стафиди, захаросани плодове, 2-3 пакетчета ванилова захар, 2 с.л. коняк.
Рецепта за козунак „На жълтък“, която всяка домакиня може да направи
Добавете около 2,5 кг брашно, замесете меко, гъсто тесто, потапяйки ръцете си в олио. Оставете да втаса за час и половина докато удвои обема си.
Напълнете 1/3 от формичките. Изчакайте да се надигне и да не достигне горния ръб на 2 см.
Пече се 10 минути на 200°C и още 25 минути на 180°C.
Оставете да се охлади. След това внимателно извадете и поставете настрани върху дебела кърпа. След което по желание добавете отгоре глазура и украса.
Рецепта за глазура:
Охладени белтъци се разбиват на пухкав сняг, първо на ниска скорост, след това постепенно увеличавайте скоростта. Продължавайки да разбивате, добавете на части пресята пудра захар.
Рецепта от тефтера за Великден: Няма наяждане с този "мокър" козунак
В самия край добавете лимонов сок и продължете да разбивате още малко. Глазурата трябва да е с еднородна консистенция, гладка и лъскава.
За сгъстяване на глазурата добавете пудра захар, но малко по малко. / jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!