Край на мистерията: Ето защо се появяват петна по дрехите след пране

Край на мистерията: Ето защо се появяват петна по дрехите след пране

Оказа се, че в колкото цветове са те, толкова са и причините, но спасение има

Понякога дрехите, извадени от пералнята, могат да бъдат по-мръсни, отколкото преди да ги пъхнем в нея. Но защо се получава така – няма как всяка домакиня да не си е задавала този въпрос.

Не е за вярване какво се случва, ако добавите аспирин към прането

Е, трябва да знаете, че причините за това са толкова, колкото нюанси са петната, които могат да се появят върху изпраните дрехи. 

Сега от jenata.blitz.bg ще поговорим именно за петната по дрехите, които вече са изпрани.

Ръждави петна
Ако водата е силно оцветена с ръжда, тогава върху светлите дрехи може да останат петна от жълто-кафяв цвят. Ръждата се появява или в стари тръби, или след ремонт водопровода, когато водата е била спряна. 

При повторно включване понякога от крана излиза тъмнокафява вода, която трябва да се източи преди употреба. Ако машината е била със забавен старт и е стартирала на такава мръсна вода, тогава след пране ще намерите ръждиви петна по дрехите.

Всички допускаме тази ужасна грешка при пране

Кафяви петна
Ако след пране има тъмни петна по изпраните дрехи, тогава причината е неизправност на жлезите. Те пускат грес в резервоара, което оцветява нещата и оставя кафяви следи. 

В този случай големият проблем се крие не само в мръсни и повредени неща в пералнята, но и в работата на лагерите, в които може да попадне вода. 

В този случай частите могат да се счупят и за да ги замените, ще трябва напълно да разглобите машината, да отрежете резервоара и да смените частта с нова.

Внимание, праховете за пране са опасни!

Сини и лилави петна
Цветният коректор в белия перилен препарат маскира жълтеникавостта, утаяването на петна и прави нещата визуално по-бели. Но когато няма жълтеникавост, коректорът оцветява светлите неща в лилав или син тон. 

Ако „прекалите“ с препаратите за пране или изберете грешна температура, тогава гранулите на препарата не се разтварят добре и се появяват петна от съответния нюанс. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Разгаданата мистерия

Разгаданата мистерия 07.02.2022 7:04

Такива перални , някъде по долината на река Нил , в Египет , ще да перат .

Gergana

Gergana 08.02.2022 11:03

Превод с гугъл преводач навярно. Не знаех досега, че пералните имат жлези, но от Блиц много тайни разкриват.