logo

Внимание, праховете за пране са опасни!

Внимание, праховете за пране са опасни!

Веществата, които се крият в тези препарати може да окажат неблагоприятно влияние не само върху кожата ни, но и върху здравето

Прахове за пране, гелове, капсули - цялото това разнообразие от препарати за пране се превърна в част от ежедневието на всеки един от нас. Химичният състав на някои прахове удивява домакините и те не могат да разберат колко са безопасни в действителност те, както и кои трябва да избягват да употребяват и кои е добре да купят. 

Не е за вярване какво се случва, ако добавите аспирин към прането

Някои хора препоръчват да се използват бебешки пудри, тъй като те съдържат по-малко химикали. Това обаче може да е често срещана маркетингова уловка.

Експертите разделят препаратите за пране на пет основни групи и обясняват кои от тях са опасни и защо, както и кои не са вредни.

Универсалните прахове лесно се справят с често срещаните видове мръсотия (пот, себум, частици по кожата, прах и т.н.). Те са подходящи за пране на всички видове тъкани, с изключение на деликатните – коприна и вълна.

Биопрахове – те също са добри в премахването на мръсотия и упорити петна (мазнини, кафе, трева, сосове, плодове). Не са подходящи обачеза пране на коприна и вълна.

Детски пудри - не съдържат агресивни компоненти, техният състав е подобен на сапуна за пране. Те измиват само потта и себума, но не са опасни за чувствителната бебешка кожа (не причиняват алергии).

Продукти за деликатно пране - не съдържат ензими, избелители, имат ниско ниво на pH. Предназначени са за деликатно спално бельо с крехки влакна (вълна, коприна, камбрик, трикотаж, дантела и микрофибър).

Прахове за пране за черно - имат по-мек ефект, съдържат фиксиращи бои, които забавят избледняването на черното или препарати за изплакване, които предпазват тъканта от бели петна.

Какво е включено в праховете за пране?
Повърхностноактивните вещества (ПАВ) са в основата на детергентите. Това са химически синтезирани съединения, които омекотяват петна от тъкани. Благодарение на повърхностно активните вещества, прахът, мръсотията и мазнините изостават от дрехите, преминават в течен разтвор.

Американски способ да направите бялото пране снежнобяло СНИМКИ

Ензимите са вещества, които изграждат биопраховете. Те разграждат белтъчните, мазни нишестени компоненти на петна. Ензимите работят най-ефективно при температура 30-40 градуса - те се разлагат в по-гореща вода, ставайки напълно безполезни.

Фосфатите са вещества, отговорни за омекотяването на водата (в твърда вода прането се пере по-лошо). Вреден за околната среда (фосфатите са среда за размножаване на водорасли и протозои, които абсорбират огромни количества кислород, разтворен във вода, което го прави неподходящ за други обитатели на екосистемата).

Избелващите агенти са вещества, които подобряват белотата на тъканите. Има три вида: хлорсъдържащ (на базата на натриев хипохлорит. Ефективно избелва и дезинфекцира дрехите, но в същото време унищожава влакната на тъканите, изяжда боята, оставя жълти петна), кислородните белини (съставът включва "активен кислород" - натриев перкарбонат, който е мощен окислител по-малко агресивни към плата). Оптичен избелвател (всъщност не всякакъв вид белина, а по-скоро оцветител с флуоресцентен ефект. Когато се утаи върху тъканта, той причинява син блясък, който ние разпознаваме като ослепително бял цвят).

С тези малки тайни ще кажете "сбогом" на упоритите петна по любимите си дрехи

Правила за безопасност
Прахът за пране е смес от синтетични вещества, синтезирани в лабораторни условия. В природата няма аналози на тях, което означава, че всеки прах за пране е опасен за здравето. Ето защо е толкова важно да се спазват правилата за безопасност при използването им.

Вдишването на най-малките частици прах за пране може да причини алергична кашлица, задавяне, бронхит. Следователно е необходимо прахът да се излива внимателно, без да се повдига високо мерителната чашка и без да се пръска гранулираният агент из стаята.

По същата причина отворена опаковка прах трябва да бъде запечатана в найлонов плик до следващата употреба.

Ако реакцията на сухи прахове винаги е придружена от кихане и хрема, купете гранулирани препарати или препарати в гелове или таблетки.

Ензимите са доста агресивни вещества, които могат да причинят контактен дерматит (зачервяване на кожата, лющене, обезмасляване). Защитете ръцете си с гумени ръкавици, особено ако използвате автоматични прахове, които не са предназначени за контакт с кожата.

За да предотвратите наличието на агресивни компоненти (ензими, белини, фосфати) върху изперените дрехи, изплакнете ги поне 5 пъти след пране (3 пъти в стандартната програма + две допълнителни изплаквания). Ако го перете на ръка, изплакнете прането си поне 10 пъти в различни води.

Ако сте силно алергични към някой от компонентите на праховете за пране, по-добре е да откажете тези препарати в полза на по-малко агресивен сапун за пране или бебешки прахове. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай