logo

Не съхранявайте тези храни във фолио, ще си съсипете здравето!

Не съхранявайте тези храни във фолио, ще си съсипете здравето!

Има продукти, които не трябва да се съхраняват в него, защото алуминият реагира и ги превръща в отрова

Алуминиевото фолио отдавна се смята за един от най-големите помощници в кухнята. Не пропуска мазнина, задържа влагата и разпределя равномерно температурата, което го прави изключително подходящ за печене на ястия.

Не всеки обаче знае, че в него може да се съхранява и готова храна.

Какво обаче може да се съхранява в него и колко дълго продуктите могат да стоят в една такава опаковка?

Фолиото е много подходящо за съхранение на пресни подправки. Може да опаковате целина, маруля, магданоз и копър. Ще се изненадате, но подправките, увити във фолио, се запазват много по-дълго време, отколкото в целофан или стреч фолио. 

Оризът се превръща в смъртоносна отрова, ако сторите това

В него могат да се съхраняват и продукти със силна миризма. Алуминиевото фолио предпазва от неприятните и остри миризми. Ето защо, ако трябва да сложите риба или ястия с чеснов сос в хладилника, най-добре е да ги увиете във фолио.

Какво не може да се съхранява във фолио

Опитната домакиня веднага ще ви отговори защо не трябва да се съхранява храна във фолио - защото е опасно. Оказва се обаче, че това не важи за всички продукти.

И все пак, във фолио не трябва да се съхраняват храни и ястия с високо съдържание на сол и киселина. Алуминият ще реагира, придавайки на храната неприятен метален вкус. Освен това солените храни стават опасни за здравето, след като се съхраняват във фолио. 

Във фолио не трябва да се увиват и плодове (цитруси, ябълки и ананаси); домати (под всякаква форма); туршии и маринати; таранка, херинга и всички други видове осолена риба; шунка, колбаси, осолено месо и солени сортове сирене.

Направих това с мръсните кърпи и сега са като нови

В тази връзка у мнозина може да възникне въпросът: Как тогава да пека месо или риба във фолио, ако този материал реагира в контакт със солта и подправките? Отговорът е прост: не се колебайте да сложите зеленчуците или месото във фолио и да ги печете на скара или във фурната. Просто трябва да осолите ястието непосредствено преди сервиране.

Може ли да съхранявате печена риба във фолио? Да, но само ако е напълно изстинала. Топлите ястия могат да се развалят и да станат опасни.

Отговорът на въпроса възможно ли е да се съхранява пиле във фолио е същият. Суровото месо, както и приготвеното, ще "живеят" перфектно във фолио, но не забравяйте, че продуктите трябва да бъдат пакетирани охладени.

Що се отнася до това колко дълго може да съхранявате различните храни, опаковани във фолио, всичко зависи от вида на храната и условията за съхранение. 

Продуктите могат да се държат във фолио средно не повече от три дни. Ако обаче става въпрос за пресни подправки, състоянието им няма да се влоши дори след седмица.

Ще имате винаги подреден дом с 5 лесни стъпки

Не всеки знае и дали е възможно да се замразява месо във фолио. Оказва се, че фолиото е подходящо за такъв тип съхранение и се справя отлично с тази задача. То предотвратява появата на скреж и запазва продукта свеж.

Спокойно може да замразявате месо, риба и готови ястия, като ги увиете в алуминиево фолио. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай