logo

Оризът се превръща в смъртоносна отрова, ако сторите това

Оризът се превръща в смъртоносна отрова, ако сторите това

Експерти дадоха съвети как да приготвяте ориза, за да не се превърне в опасност за здравето ви

Топлият, ронлив ориз е вкусен, но за съжаление също така е идеалната среда за размножаване на потенциално неприятни и опасни бактерии.

Пералнята ви свети за секунди, тайната е в този метод

Сред другите бактерии в суровия ориз често се среща Bacillus cereus. Уви, само кипенето не е достатъчно, за да ги убие, тъй като те произвеждат спори, които са много устойчиви на топлина, пише glasnews.bg.

Изследователи отбелязват, че след като оризът е сготвен и оставен на стайна температура, бактериите в него се размножават, което понякога води до хранително отравяне с Bacillus cereus, известно още като "синдром на пържения ориз", пише IFLScience. Сега изследователите хвърлиха светлина върху това как трябва да съхраняваме и готвим ориза, за да не навредим фатално на здравето си.

Варене и съхранение на ориз

Първо, измиването на ръцете винаги е добро начало при приготвянето на храна. Измиването на ориза също е страхотно начало, то ще се отърве от насекоми, отломки и тежки метали, но е малко вероятно да се отърве от B. cereus. Факт е, че бактериите са буквално вградени в зърната и затова е малко вероятно да отидат някъде.

Учените съветват да поставите ориза в студена вода и да го доведете до кипене, за да поддържате температурата висока и извън опасната зона, създавайки гореща баня, подходяща за размножаване на бактерии.

Освен това изследователите настояват свареният ориз да се сервира веднага или бързо да се охлади и съхранява в хладилник или фризер. Оставянето на варен ориз за повече от час обаче строго не се препоръчва.

Как да претопляме ориза

Остатъчният ориз може да се приготви по няколко начина:

затопляне в микровълнова печка;
пържене;
загряване на пара.

Всички тези методи обаче ще бъдат безопасни само ако след приготвянето е незабавно охладен и правилно съхраняван. Изследователите отбелязват, че претоплянето на ориз, оставен на стайна температура за 4 часа например, може да доведе до хранително отравяне.

Основната опасност е, че нагряването, охлаждането и повторното нагряване позволяват развитието на опасни бактерии, увеличавайки шансовете за синдромя на пържения ориз.

Опасността от синдрома на пържения ориз

Имайте предвид, че синдромът на пържения ориз не е свързан само с пържене, всъщност можете да го хванете независимо от метода на готвене. Въпреки това, готвенето на пържен ориз, което изисква остатъци, които вече са били сготвени, увеличава шансовете за развитие на синдрома.

В най-тежките случаи отравянето с B. cereus може дори да бъде фатално. През 2011 г. учени проведоха проучване, което показа, че 20-годишен студент е починал от отравяне с B. cereus в рамките на 10 часа след консумацията на петдневна паста. Подобен инцидент се случи през 2003 г., когато семейство яде 18-дневна салата от макарони - един човек загина, а пет деца бяха хоспитализирани. Затова изследователите отбелязват, че синдромът на пържения ориз може да бъде причинен не само от ориз, но и от паста.

Симптоми на синдрома на пържения ориз

Обикновено отравянето с B. cereus е придружено от симптоми като:

повръщане;
диария.

Изследователите отбелязват, че в повечето случаи заболяването ще изчезне от само себе си в рамките на един или два дни, но в някои случаи синдромът може да прогресира и дори да доведе до смърт. Имайте предвид, че в този случай антибиотиците ще бъдат ефективни, тъй като разстройството е причинено от токсин, а не от бактерии.

Според учените лечението се фокусира върху пиене на течности, докато стомашно-чревните симптоми отшумят.

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

баси

баси 04.06.2023 10:40

Как след час след варене на ориз става отровен?! Вие сте ненормални!!

Ваня

Ваня 04.06.2023 12:37

Не остана храна за която да не сте написали простотии.Спрете се !

СофиЕнец

СофиЕнец 04.06.2023 13:41

Аз ям ок 1кофа ориз на ден и нищо ми няма!!Аве вие хептен се скапахте бре ТЮФЛЕЦИ!!!

Курдо

Курдо 05.06.2023 9:07

А менека ме удари ерекционно инема спадане!