logo

Никога не дръжте тези храни в хладилника, съсипвате ги

Никога не дръжте тези храни в хладилника, съсипвате ги

Има продукти, чието място просто не е там

Много от нас са на мнение, че запазването на храните в студена среда ги поддържа по-свежи за по-дълго, съобщават от foodpanda.

Цял живот сме използвали микровълновата грешно

За съжаление това не важи за всички хранителни продукти и може да съхранявате храната си на неправилно място.

Не всичко принадлежи на хладилника. Ето 10 храни, които трябва да избягвате да съхранявате в хладилника и защо.

1. Картофи

Картофите в идеалния случай трябва да се съхраняват в хартиени торби или мрежести торбички на хладно и сухо място, като вътре в килера. Съхраняването на картофите в хладилника превръща нишестето в захар, което кара вашият картоф да е сладък, зърнест и ще се обезцвети. Не мийте преди съхранение, тъй като влагата ще ускори развалянето.

Всички знаем за ползите от водата с лимон, обаче правим една голяма грешка!

2. Лук

Лукът не трябва да се съхранява в хладилника, тъй като влагата ще гo размекне и ще стане кашест. Съхранявайте го на сухо и добре проветриво място и се уверете, че е тъмно.

3. Домати

Съхраняването на домати в хладилника уврежда мембраната вътре в домата, която след това променя вкуса и аромата. Охладените домати имат вкус на малко воднист и неузрял. Дръжте ги в купа или кошница. Те ще узреят и ще увеличат аромата си.

4. Чесън

Чесънът трябва да се съхранява на хладно и сухо място. Поставянето му в хладилника ще доведе до поникване и превръщането в гума.

5. Хляб

Хлябът е обичайна храна, която погрешно се съхранява в хладилника. Съхраняването на хляб там го прави жилав. Това също ускорява процеса да остане застоял поради влажната и студена температура.

Онемях щом свекървата ми каза какво мога да правя със захарта! СНИМКИ

6. Мед

Съхраняването на меда в хладилника ще доведе до кристализирането му. Медът остава свеж и гладък, когато се съхранява навън. Уверете се, че е плътно запечатан.

7. Авокадо

Съхранявайте авокадото си в отворени кафяви торбички и извън хладилника. Поставянето му там затруднява процеса на зреене. Съхраняването на авокадо в близост до банани ще ускори процеса на зреене.

8. Банани

Ако сте закупили банани, които все още трябва да узреят, не трябва да ги поставяте в хладилника. Студените температури ще ги превърнат в каша и  ще почернеят, тъй като нямат естествена защита в студа. Въпреки това, узрелите банани са безопасни за съхраняване в хладилника.

Лекари издадоха рецептата за най-здравословната супа

9. Пъпеши

Съхраняването на вашите пъпеши в хладилника може да има смразяващ ефект върху тях, което от своя страна се отразява на хранителната им стойност. Пъпешите най-добре се държат на стелажа с плодове. Можете обаче да увиете нарязани парчета пъпеш във фолио и да ги поставите в хладилник.

10. Зехтин

Съхраняването на зехтин в хладилника ще доведе до кондензиране и превръщане в твърда консистенция, наподобяваща масло. Подобно на други масла, зехтинът трябва да се съхранява на хладно и тъмно място.

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Жоре

Жоре 09.06.2020 6:09

Брей, брей, брей, не ги знаех тези работи.