logo

Пандемията съсипва жените, ето как

Пандемията съсипва жените, ето как

Те по-засегнати от безработицата, имат по-ограничен достъп до здравни грижи и твърде често не получават никаква подкрепа

„Във времената на пандемия тези, които имат нужда от защита, не я получават. Най-потърпевши са жените, чиито проблеми се игнорират“, в това е категорична Мануела Каспер-Кларидж.

„Пандемията показа грозното си лице и доведе много хора до болест, смърт и отчаяние. Жените се сблъскват с това ежедневно, защото носят особено тежко бреме в условията на здравна криза“, допълва тя. 

Жените са по-засегнати от безработицата, имат по-ограничен достъп до здравни грижи и твърде често не получават никаква икономическа или социална подкрепа.

Семействата за затворени вкъщи. Деца и родители са изолирани от света. Това увеличава конфликтите и агресията в домашни условия. Кои са най-силно застрашени?

Пандемията сериозно засили неравенството между половете. Това е едно от депресиращите заключения в 408-страничния годишен доклад на „Амнести Интернешънъл“. Всеки политик би трябвало да се запознае с него, тъй като положението на много жени е драматично.

Жените имат нужда от целенасочена подкрепа, а в много държави почти ги игнорират. В Индия изключително много жени изгубиха работата си по време на първата вълна от пандемията. Само през март и април 2020-а година те са над 15 милиона. Подобна е картината и в Латинска Америка.

Рискът да останат без работа е по-голям
Опасността за жените да изгубят работата си е нараснала с 44 процента по време на пандемията. А това се приема с шокиращо безразличие. Изненадващо често се забравя, че 70 процента от медицинския персонал, който полага грижи за болните, са жени. Те са изправени пред по-висок риск от заразяване с Ковид-19, съобщават от „Дойче Веле“.

Има нужда от конкретни мерки, които да защитят жените във времената на пандемия, защото в противен случай ще се окаже твърде късно. Има нужда от лидери, от смели политици, които осъзнават в каква ситуация се намират жените и са готови да ги подкрепят, а не да ги маргинализират. Такъв подход обаче почти не се наблюдава - вместо това фокусът се поставя само и единствено върху краткосрочната борба срещу пандемията.

Заплахата от насилие се увеличава
В редица страни повече от година са затворени кризисните центрове, предлагащи защита от домашно насилие. Това означава, че за много жени спасение няма. За значителен брой жени и момичета в Южна Африка четирите им стени са станали също толкова опасни и заплашителни, колкото и вирусът навън, ако не и дори по-опасни.

Внимание, ето как да разпознаем изнасилвачите и побойниците

Насилието срещу жените драматично нарасна не само в Южна Африка, но и в целия свят. В Мексико властите регистрираха 969 случая на т.нар. фемицид - убийство на жени заради пола им. Проблемът е сериозен и в Европа. Само в Испания за едно лято 19 жени са били убити от своите партньори. Във времената на пандемия тези, които имат нужда от защита, не я получават. А в някои държави насилието над жените се омаловажава и дори се подкрепя, сочат заключенията.

Тази потискаща ситуация трябва да се промени. Трябва незабавно да се предприемат действия. Защитете жените. Защото нито кризите, нито пандемията са полово неутрални. Жените имат право да живеят достойно, без страх, по всяко време и навсякъде. Това е ваше и наше човешко право. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Александра

Александра 11.04.2021 10:51

Ние сме силни и независими жени! Не искаме подкрепа от никого. Ние сме жени феминистки, които ще отидем даже на фронта при състояние на война а, защото сме силният пол и нямаме нужда от мъже!

Толерантен

Толерантен 11.04.2021 11:59

Това няма да доведе до нищо добро.