Разгеле: Ето как правилно да измием прозорците и огледалата!

Разгеле: Ето как правилно да измием прозорците и огледалата!

Оказа се, че има как да ги почистим бързо и лесно и при това бе да остават „ивици“ по тях

Знаем, че пролетните и есенните месеци по „традиция“ са време за основно почистване у дома. Да, но това начинание може да се окаже истински кошмар. Причините са много и различни.

Как да предотвратите появата на грозни петна по прозорците и огледалата след измиване? Е, това е нещо, което измъчва всеки, тръгнал да ги чисти.

Приятелка ме светна на страшна хитрост, с която прозорците остават искрящо чисти през цялата година

На първо място е важно да определите в кое време ще правите това. Най-доброто време за миене на прозорци е рано сутрин, преди залез или в облачен ден, тоест време, когато няма пряка слънчева светлина, но има достатъчно светлина. Активното слънце кара почистващите разтвори да изсъхват по-бързо, отколкото човек може да ги избърше, така че върху стъклото остават петна. Времето на валежите също не е подходящо за тази задача.

След това трябва внимателно да се подготвите. Пространството трябва да бъде изчистено от завеси. Ще ви трябва и оборудване: парцал, кофа, препарати и моп. Последното може да бъде заменено с четки с дръжка, която почистват стъклото с гъба и отстраняват водата с гумено острие. Най-добре е да използвате микрофибърни кърпи, защитни ръкавици и мека дунапренена гъба.

Можете да закупите препарат за почистване на стъкла в магазина или можете да го направите сами, като смесите вода и трапезен оцет едно към едно. Най-удобно ще бъде да излеете тази смес в спрей бутилка.

За рамки и первази е най-добре да използвате разтвор от топла вода и няколко капки течен сапун, но можете да използвате и универсален почистващ препарат.

Първо избършете рамката на прозореца и перваза на прозореца, след това почистете прозорците от прах със суха гъба, навлажнете стъклото и отстранете мръсотията с чистачка. След това избършете мръсотията с чист парцал, след което нанесете почистващия препарат. Изплакнете всички останали остатъци с чиста вода и избършете повърхността със сух парцал/гъба. Завършете процеса, като полирате стъклото с чист парцал.

Цял живот сме правили тази грешка при почистването на прозорците, а цаката е...

След къпане огледалото в банята пък често се замъглява, много хора го избърсват с ръка, за да видят отражението си, което води до появата на петна. За да предотвратите замъгляването на огледалото, можете да използвате един от следните методи.

Натрийте сухото огледало със сапун (твърд – не течен)и изтъркайте с микрофибърна кърпа; полученият филм ще предотврати утаяването за 5-10 дни.

Нанесете разтвор от 30 ml вода и 70 ml глицерин и подсушете.

Старателно втрийте капка гел за бръснене върху повърхността и избършете на сухо.

Използвайте памучен тампон с паста за зъби, за да избършете повърхността и изплакнете.

Втрийте капка шампоан (не издържа дълго), а после хубаво го изтрийте.

Избършете сухо огледало с разтвор от 50 мл вода и чаена лъжичка желатин. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!