logo

Тези неща струват жълти стотинки, но правят чудеса със семейния ви бюджет!

Тези неща струват жълти стотинки, но правят чудеса със семейния ви бюджет!

Едва ли има човек, който да не си мечтае електроуредите в дома му да работят вечно, да се радва на любимите си вещи по-дълго време и сметките му за ток и вода да са ниски. Голяма част от доходите ни отиват за покриване на всекидневните ни нужди. Пръскаме куп средства за неща от първа необходимост, а накрая се оказва, че сме хвърлили парите си на вятъра. 

Хората по цел свят открай време се стараят да постигнат разумно (отговорно) потребление, което да им позволи да спестят пари, да удължат живота на старите си вещи и да спасят природата. Тази философия предполага не само отказ от ненужни покупки, но и умение да се избират максимално полезни придобивки на минимална цена.

Днес от jenata.blitz.bg ще ви предложим малък списък с вещите, които няма да ви струват много пари, но за сметка на това ще ви помогнат да спестите за една истинска почивка. Може да ви звучи странно, но си е точно така! Започваме!  

Филтър за омекотяване на водата

Хубавата домакинска техника е скъпа и ни се иска да ни служи възможно най-дълго време. Но ако от тръбите в дома ви тече твърда вода, пералнята или миялната машина могат да се износят прекалено бързо. Стандартният филтър за омекотяване на водата не е много скъп, а пълнителят му се сменя веднъж годишно. 

Ето как търговците ни карат да купуваме ненужни неща и да оставяме всичките си пари в магазина! 

Такива малки вложения защитават вашите електроуреди от преждевременен ремонт. Нормалният живот на подобна техника е между 8 и 10 години, но без филтър машината може да излезе на строя още на 4-ата година. 

Акумулаторни батерии

Батериите са един от най-опасните домакински отпадъци. На сметището те се разпадат, отделяйки тежки метали като живак, манган, кадмий, цинк, никел. Затова е  най-добре да бъдат предадени за рециклиране или веднъж завинаги да се откажете от тях и да ги смените с акумулаторни. 

Никога не слагайте тези 8 неща в съдомиялната, рискувате здравето си!

Всяка една акумулаторна батерия може да бъде зареждана до 500 пъти. Като пресметнете колко пари ще дадете за няколко такива батерии и едно зарядно устройство, ще установите, че ви излиза много по-евтино. А и няма да се налага всеки път да ви тежи на съвестта, че убивате природата, когато ги изхвърлите на боклука! 

"Умен" контакт

"Интелигентният" контакт може да изключи електрическите уреди в случай на прегряване и да контролира по график разпределението на енергията. Можете да управлявате този помощник през смартфона си, а той ще ви научи как да не плащате много за електроенергия, дори на излизане да сте забравили някой уред включен. Освен това, ако случайно токът спре, "умният" контакт може да предпази уредите от счупване.  

Внимание! Тези уреди хабят най-много ток, можете ли да се лишите от тях?

Този вид контакти са малко по-скъпички от обикновените, но ще се изплатят за няколко месеца в зависимост от енергията, която консумирате. 

Чувал за пране

Когато перем дрехите си в пералнята, те се износват, независимо от това дали сме избрали деликатен или ръчен режим. А всички сме наясно колко е трудно да се разделим с любимата си тениска. Чувалът за пране ще защити дрехите ви, ще предотврати образуването на топченца по тях и те няма да загубят първоначалната си форма. 

12 неща, заради които в дома ви цари вечен безпорядък (СНИМКИ)

На вниманието на всички дами: има и чантички за сутиени, благодарение на които ще започнете да ходите до магазина за бельо само по специални поводи. 

Мултиварка 

Най-простата мултиварка струва колкото една хубава тенджера. С нея можете да приготвяте кисело мляко, сирене и други млечно-кисели продукти за цялото семейство.

Внимание! Тези 7 неща крадат енергия и ви съсипват!

Специалните бактерии могат да се купят от аптеката или да си ги набавите от киселото мляко, купено от магазина. Резултатът, който ще получите в домашни условия, ще е много по-евтин и качествен от продуктите в хипермаркета. 

Бутилка за вода със сокоизстисквачка

Подобна бутилка е изключително полезна, особено през лятото, когато пием повече течности. Тя винаги ще бъде с вас и с лекота ще си приготвяте най-разнообразни и полезни напитки, с които да утолявате жаждата си.

Дори не подозирате, но тези 10 предмети в кухнята са опасни!

Спестявате пари и се наслаждавате на истински сокчета! Какво по-хубаво от това?!?

Накрайник за пестене на вода 

Когато си мием ръцете или чиниите, обикновено пускаме водата по-силно, за да приключим процеса по-бързо и качествено. Един аератор за смесител с подвижна глава засилва налягането и пести много вода. Той не струва скъпо, но за сметка на това ще ви спести стотици литри месечно! 

Уред за запечатване на пакети

Тази джаджа струва около 20-ина лева, но е страшно полезна. С нея можете да запечатвате бързо и лесно храната, която вече сте отворили, за да я съхраните свежа. И няма да харчите излишни пари за допълнителни опаковки. 

15 уж обикновени неща, които струват цяло състояние (СНИМКИ)

Сапун от неръждаема стомана

Много често, когато сме рязали лук или пък почиствали риба, неприятната миризма по ръцете ни остава. А сапунът от неръждаема стомана е в състояние моментално да премахне натрапчивия аромат благодарение на способностите на метала да унищожава молекулите на устойчивите киселини.

13 грешки, заради които домът ни изглежда мръсен и неуютен (СНИМКИ)

Цената на този "вечен сапун" варира от 5 до 20 лева. 

Датчик за движение 

Тези сензори се задействат автоматично в зависимост от интензивността на естествената светлина и присъствието на хора в стаята. Пестят пари и са много удобни и вече имат цяла армия от почитатели по цял свят. 

Универсален силиконов капак 

Тези силиконови похлупаци са подходящи за всякакви съдове и ще ви спестят парите, които непрекъснато давате за кухненско фолио и кутии за храна.

Торбите за пазар са опасни - могат да ви докарат болести, ето как

Капачетата са за многократна употреба, увеличават срока на годност на приготвената храна и запазват продуктите свежи за по-дълго време. Стойността на комплекта се равнява на една не много голяма кутия. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки

Коментирай