logo

Тези продукти нямат място в хладилника, но всички упорито ги прибираме там

Тези продукти нямат място в хладилника, но всички упорито ги прибираме там

Проблемът е, че някои от тях ще се развалят, други ще станат безвкусни, а трети - опасни за здравето

Желанието ни да се запасим с продукти и да ги съхраним за възможно най-дълго време е напълно естествено. Сигурно си мислите, че най-добрият начин да го направите, е като ги приберете в хладилника? Оказва се, че това не винаги е така.

Има продукти, чието място изобщо не е в хладилника, но въпреки това продължаваме упорито да ги съхраняваме там. 

Проблемът е, че след като ги приберете там, някои от тях ще се развалят, други ще станат безвкусни, а трети - опасни за здравето. В резултат на това ще се наложи да изхвърлите всичко в боклука. 

За да не се налага да пилеете парите си на вятъра и да не застрашавате повече здравето си, днес от jenata.blitz.bg ще ви разкажем какви неща е по-добре да не прибирате в хладилника. 

Къде да сложите зеленчуците

Никога не слагайте картофите на студено място. Ниската температура влияе на нишестето и го превръща в захар. Точно затова картофът губи вкуса си и става сладникав. А водата в него се превръща в кристали и прави продукта мек.

Подобни картофи вече не са подходящи за консумация.

Между другото, доматите също губят вкуса си под влияние на ниската температура и също стават воднисти.

С този малък трик ще удължите живота на плодовете и зеленчуците в хладилника си

Най-доброто място за съхранение на чесъна и лука е там, където няма висока влажност. Желателно е също така мястото да бъде проветриво. 

Морковите, цвеклото и тиквичките също трябва да се съхраняват на сухо място, защото в хладилника те ще започнат да покълват, а след това напълно да изсъхнат. 

Патладжанът е много странен продукт. Ако го оставите на топло - ще изсъхне, ако го съхранявате на студено - ще загуби свойствата си и ще стане воднист.

Краставиците пък обичат топлината и трябва да се съхраняват на топло място. От студа ще започнат да губят своята хрупкавост и ще станат меки. След това по тях ще се появят неприятни петна от слуз и ще започнат да гният. 

Цял живот сме слагали храната си грешно в хладилника, експерт разкри шокираща истина!

Къде да съхранявате всичко това ли? На тъмно и сухо място, с добра циркулация на въздух. Препоръчително е да слагате зеленчуци в дървени сандъчета. Лукът и чесънът, ако са сплетени на плитка, може да закачите на някой пирон, или пък да ги прибирате в стари найлонови чорапогащи.

Картофите, чушките и доматите е най-добре да съхранявате в отделни сандъчета. 

Плодовете не са за хладилника

Ако сте купили зелени банани, можете да ги оставите да узреят извън хладилника. А ако сте взели узрели плодове и смятате да ги приберете в хладилника, е добре да знаете, че там те ще започнат да потъмняват много бързо.

Ако плодът не е узрял и е твърд, също не е добре да го прибирате в хладилника. Меките плодове, като райска ябълка например, при ниска температура стават воднисти.

Не слагайте яйцата на вратата в хладилника! Безумно опасно е СНИМКИ

При температура под нула градуса пък цитрусовите плодове започват активно да гният.

Трябва да сте много внимателни с лимоните и лайма. Много често ги слагат на студено, за да се забави зреенето им. Освен това те перфектно абсорбират всички неприятни миризми в хладилника.

Най-добре е да съхранявате плодовете в хартиени торби, които няма да им навредят. Просто ги оставете в кухнята. Препоръчително е помещението, където стоят, да се проветрява, защото плодовете се нуждаят от чист въздух.

Някои плодове, като банан, ябълка, круша, кайсия, киви, манго, праскова и слива, трябва да се съхраняват самостоятелно, защото отделят етилен. 

Съхранение на десерти 

Ако сте решили да се поглезите с шоколад, е добре да знаете, че той също е малко странен продукт. Студът и топлината не са приемливи за него. Това сладко изкушение също няма място в хладилника, защото перфектно абсорбира миризмите.

Не топлете тези продукти в микровълновата! СНИМКИ

Медът също не е добре да се прибира в хладилник, защото на ниска температура започва да кристализира и да се втвърдява.

Сосове и дресинги  

Ако това е нещо е лютичко и в него има достатъчно оцет, няма нужда да бъде държан в хладилник. 

В кетчупа и соевия сос има достатъчно сол, за да може да се съхраняват при стайна температура, дори и ако вече сте ги отворили. 

След като разберете за какви други неща може да използвате хладилника си, направо ще се преродите!

Ако дресингът е на маслена основа и в него има оцет, той също може да оцелее без хладилник. Между другото, салата, подправена със зехтин, също не се нуждае от хладилник. 

Най-доброто място за съхранение на тези продукти е далеч от печката, на тъмно и сухо място, например в кухненския шкаф.

И отново, преди да започнете да ги прибирате, е добре да погледнете етикета и да се запознаете с препоръките на производителя! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

Коментирай