logo

Това е тайната на най-добрата саламура за сирене

Това е тайната на най-добрата саламура за сирене

Ето как да се предпазите от най-честите грешки, ако я приготвяте сами

Независимо дали сте се справили с трудната задача да си подсирите мляко в дома си, или сте си закупили сирене от магазина, добрата саламура е ключът както към узряването му, така и за съхранението на сиренцето в хладилника и запазване на вкусовите му качества и здравословните му ползи.

Ашколсун за тази вкусотия: Бъркани яйца по турски

Именно саламурата е онази, в която саламуреното сирене узрява и от нейното качество зависи до голяма степен и качеството на самото сирене.

Как изглежда най-добрата саламура за сирене?

Приятната миризма, бистротата, леко соленият вкус и липсата на провлачване са основните характеристики на добрата саламура. Ако сте закупили сирене, чиято саламура се отличава от посоченото, изхвърлете я, измийте добре сиренето под течаща вода и пригответе нова саламура, в която да го съхранявате.

Не е винаги задължително да изхвърлите и самото сирене, ако лошата саламура не е довела до загниването му или до фатална промяна на вкусовите му качества. Понякога, макар да е провлачена саламурата, което се дължи на гнилостни процеси, породени от грешки в приготвяне на саламурата – недостатъчно сол – сиренето все още е годно за консумация. Как обаче да се предпазите от подобни грешки, ако приготвяте сами саламурата и как се прави най-добрата саламура за сирене, за да узрее то в идеална среда и да бъде съхранено в идеални условия?

Най-добрата саламура за сирене – вижте какво съдържа тя

Повечето домакини, които съхраняват сиренето, закупено от магазина, в саламура допускат грешка – използват вода за направата ѝ. Експертите обаче съветват да не се използва вода особено за саламура, в която сиренето ще зрее, а ако просто се съхранява, то водата е допустима, но за саламурата не бива да се налива от чешмата – хлорът и другите вещества, които съдържа чешмяната вода, ще ви изиграят лоша шега. Използвайте или суроватка, или пречистена вода – преварена вода или изворна, закупена от търговската мрежа.

За най-добрата саламура за сирене е важна и солта – тя трябва да е морска и да е точното количество, за да нямате проблем със сиренето. В саламурата съдържанието на сол следва да е 10-12%, което ще рече, че за всеки литър течност – суроватка или вода, трябва да прибавите по 200 гр. сол.

Не го правете в студена течност обаче. Нека заври, прибавете тогава солта, бъркайте дълго и упорито до пълно разтваряне и оставете да изстине, преди да покриете сиренето със саламурата. Внимавайте сиренето да е идеално покрито и да не останат части от него над саламурата, тоест пригответе си подходящ съд, който трябва да може да побере сиренето, саламурата да го покрие и да затворите съда. Приберете на студено – 4-6 градуса е идеалната температура за съхранение на сиренето в саламура, тоест най-добре съхранявайте узрялото саламурено сирене в хладилник.

Някои домакини имат и други малки тайни за приготвяна на най-добрата саламура за сирене – добавят 2 гр. лимонена киселина или 1 гр. натриев бензоат на литър саламура, за да си гарантират перфектното ѝ състояние без гнилостни процеси и да запазят сиренето си възможно най-добро и качествено.

Съхраняване на сирене в най-добрата саламура за сирене

С подобна саламура, която описахме, ще може да съхраните сиренето в  хладилник на 4-6 градуса в продължение на цели 10 месеца, а понякога и до година. Не го замразявайте обаче – ще унищожи ползата от него, вида и вкусовите му качества. Тоест забравете за фризера. Не пропускайте и да проверявате саламурата, като ако не ви харесва видът ѝ, подменете я с нова. Внимавайте и да покрива изцяло сиренето. Ако остане част от него над саламурата, то тази част няма да ви хареса нито на вид, нито на вкус и ще трябва да я изхвърлите.

Ако случайно забележите провлачване на саламурата, солта ви е малко, сложете повече в новата саламура, а ако ще зрее сиренето, а няма просто да го съхранявате, важно е да спазвате технологията, изискванията и правилата за зреене, да внимавате за температура – ниската пречи на развитието на млечнокисели бактерии, като за сметка на това се развиват гнилостни бактерии, а по-високата температура ще доведе до твърдо сирене, което е и ронливо. Правилната саламура е едно от ключовите условия за отличното узряване на сиренето, а температурата е другото. Не е трудно да приготвите саламурата, опитайте.

 

Коментирай

aleksanpavlov

aleksanpavlov 15.09.2023 10:48

Това не е вярно. Така ще получите саламура с около 17% сол. Прекалено е. Натриев бензоат в саламура не се разрешава.

най-добрата

най-добрата 15.09.2023 19:25

саламура е като близ ме фане за кура!

Калин

Калин 15.09.2023 20:44

Ние я правим със 60 гр сол и 15 гр лимонтузу на литър от кладенчива вода. Но това е втората саламура в която зрее а първото осоляване в 15 - 20 часа правим водно осоляване с 15 процентов саламура

Експерт

Експерт 16.09.2023 15:49

ГЛУПОСТИ!!! Масовата концентрация на солта при тези дадености е: (200/1200)/100, равно на 16,66 процента!!!!! Писалият тази рецепта е просто невежа!!!