logo

Това са най-мръсните места в кухнята

Това са най-мръсните места в кухнята

Дори да чистите всеки ден, до тях мопът и гъбата не са достигали поне от месец

В кухнята винаги има някой, който прави нещо. Дали ще готви, или ще търси нещо в хладилника или шкафа за лакомства - помещението е буквално като магистрала. Точно поради тази причина в него има и най-много прах и мръсотия. 

Дори да чистите всеки ден, има места, до които мопът и гъбата не са достигали поне от месец. Защото почти всяка домакиня редовно забравя за тях!

Днес от jenata.blitz.bg ще споделим с вас кои са 10-те най-мръсни места в кухнята, до които човешка ръка достига изключително рядко. 

Дръжки и панели

Всеки домакински уред си има контролен панел и дръжки. Това са всички онези малки и неудобни за почистване изпъкнали части, по които обичат да се натрупват мазнини и мръсотия.

Ето как да забравите за ежедневното чистене и къщата ви пак да бъде подредена

За да ги почистите, вземете малка четка или нова четка за зъби. Ако направите това веднага, след като приключите с готвенето, всичко ще бъде много по-лесно. 

Мивка 

Дори да почиствате мивката веднъж на ден, това не е достатъчно. Тя трябва да се чисти всеки път, след като сте измили чиниите, почистили зеленчуците или излели стария чай. В противен случай сте заплашени от неприятна миризма, множество микроби и неестетичен външен вид.

Между другото, освен мивката, не забравяйте от време на време да почиствате и сифона.  

Хладилник

И тук не става въпрос само за външната повърхност. Дръжката и зоната около нея се нуждаят от редовно почистване, но има нещо друго, което често се пренебрегва дори от опитните домакини - вътрешната част на хладилника.

Само мърла и лоша домакиня правят тези 7 грешки при чистене

Важно е да я миете често поради няколко причини. Зеленчуците се запазват най-добре, ако не са измити.

Представете си само колко бактерии и микроби внасят в хладилника. Да, някои от тях ще умрат от студа, но другата част ще оживеят и ще се преместят върху останалите контейнери и продукти, които съхранявате вътре.

Ето защо е важно да не пестите от контейнери за съхранение и редовно да избърсвате всички повърхности.

Малки домакински уреди

Поради размера си тези предмети не привличат много внимание и често остават непочистенни. Дръжката на блендера, каната на кафемашината или сокоизстисквачката трябва да се разглобяват ежедневно, да се почистват и след това старателно да се подсушават.

Ако приберете устройството влажно в кутията и го пратите в шкафа, съществува голяма вероятност да започне да мирише лошо заради бактериите и гъбичките, които ще се развъдят в него.

Солница 

Много рядко някой си мие ръцете, преди да вземе солницата, за да подправи ястието на котлона. Вътре пък започва да се натрупват плака и парченца полепнала сол.

Ето как да забравите за ежедневното чистене и къщата ви пак да бъде подредена

Ако искате идеално чисти аксесоари, бършете ги с влажна кърпа след всяко готвене и ги мийте редовно с топла вода, за да премахнете остатъците от подправки. 

Текстил

Текстилът в кухнята страда най-много! Логично е да избирате най-трудно замърсяващите се и прости тъкани, но въпреки това е по-добре да перете, пердетата например, по-често.

Дори и малкото петънце е причина да смените комплекта с нов, защото в крайна сметка всички тези малки и незабележими на пръв поглед петънца развалят цялостното впечатление от интериора.

За кърпите няма да говорим. 

Пространство между шкафовете

Вечният проблем на всички мебели, които не са плътно до стената и тавана, са празнините. В тях се натрупва прах, мазнини, мръсотия и дребен боклук.

Ако не можете да преместите шкафовете, потърсете в магазина тясна дълга четка, с която ще можете да стигнете до самата стена и да почистите празнината. 

Фасадата на мебелите   

Факт е, че по фасадата на мебелите остават много петна. На вас не ви се занимава с тях, те се натрупват... И в един момент просто свиквате с гледката и те стават част от интериора.

7 грешки при ремонта на кухнята, които ще превърнат живота ви в безкрайно чистене

Но ако на вас вече не ви правят впечатление, вашите гости определено ще ги забележат. Затова ги бършете толкова често, колкото и плота, дори и да не виждате мръсотия върху тях.

Вътрешна и горна повърхност на шкафовете

Друго място, което се чисти рядко, е вътрешността на шкафовете. Там често се натрупва прах, към него се присъединяват трохи и други хранителни остатъци.

Всичко това е важно да се почиства поне веднъж седмично. И тук не става дума само за естетика. Сред трохите и остатъците от храна често се развъждат буболечки, които развалят храната и носят след себе си само неприятности.

Абсорбатор 

Абсорбаторът, особено ако е открит, създава много неприятности. Това е едно от най-мръсните места в кухнята след печката. Всичко е свързано с местоположението му. Мазнините и мръсотията от печката се отлагат върху решетката и другите повърхности на аспиратора.

За да го поддържате чист, опитайте да го почиствате веднага след готвене или се въоръжете с мощен препарат за отстраняване на мазнини. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

tatqnatk@abv.bg

[email protected] 20.06.2022 1:03

Ами сигурно вие така правите.Не се ли усещате че обиждате толкова много домакини.Да не говорим че има толкова много маниаци-чистофайници.Вземете се опомнете и престанете да давате акъл на хората,а се заемете с нещо сериозно