logo

Ето как да забравите за ежедневното чистене и къщата ви пак да бъде подредена

Ето как да забравите за ежедневното чистене и къщата ви пак да бъде подредена

Някои предмети от бита създават усещането за вечна бъркотия, дори ако току-що сте приключили с почистването

Изследвания сочат, че безпорядъкът пряко влияе на състоянието ни.

Учените са установили, че мозъкът обича реда, а постоянната бъркотия изчерпва когнитивните ни ресурси и намалява способността ни да се концентрираме.

Случва се обаче домът ни да изглежда чист, но нещо пак да не е наред и идеалната картинка да липсва. Най-вероятно за това е виновен визуалният шум - предметите и обстановката, които натоварват мозъка и му пречат да се отпусне.

От jenata.blitz.bg разбрахме кои предмети от бита създават усещането за вечна бъркотия в апартамента, дори ако току-що сте приключили с почистването. И бързаме да споделим с вас няколко неща, на които си заслужава да обърнете внимание, за да бъде домът ви подреден, без да се налага да чистите всеки ден. 

Изхвърлете всичко излишно

Голяма част от боклука и визуалния шум се създава от обекти, които почти не използваме или употребяваме много рядко. Трябва да се отървете от такива неща.

За да го направите, използвайте малкото трикче с лентата. Разходете се из апартамента и залепете тиксо върху всички съмнителни предмети. Ако имате нужда от нещо, махнете лентата и използвайте артикула.

Опитах 3 прости правила на немците за почистване на апартамента и определено ми хареса

След известно време преценете кои неща не са ви били нужни. Може би е време да се разделите с тях?

Използвайте неутрални цветове за домакинските предмети

Дори да сте направили дизайнерски ремонт и цветовата схема да е съчетана перфектно, винаги има нещо, което се откроява от цялостната картина. По правило това са артикули, които купуваме без колебание: кош за котката, гърне за бебето, спално бельо...

Опитайте се да поддържате такива елементи в неутрални цветове: бежово, сиво, бяло.

Декантиране

Терминът "декантиране" обикновено се използва от химиците и означава отделяне на течността от утайката. В по-тесен смисъл това означава практиката на прехвърляне на покупките от оригиналната им опаковка в други кутии или контейнери.

Ако видите идеална кухня в интернет, където всички храни и подправки са подредени в красиви буркани, притежателят на тази кухня е декантирал покупките си. Декантирането е най-ефективният начин да се отървете от визуалния шум.

Махнете крещящите етикети

С този метод всичко е много по-лесно. Ако бурканът изглежда добре сам по себе си, можете просто да отлепите яркия крещящ етикет от него.

3 грешки в почистването, които правят апартамента още по-мръсен

Най-лесният начин да направите това е със сешоар или лакочистител. Освен това по този начин сладкото бурканче ще може да се използва повторно.

Излишното - в килера или в затворени шкафове

Обекти, които ясно създават визуален шум и които не могат да бъдат трансформирани, просто прибираме в шкафовете или килера. Опитайте се да създадете максимално най-негативно пространство: място без мебели, декорации и всякакви други предмети.

В дизайна то се разглежда като празно платно или "въздух", който позволява да усетите по-дълбоко цветовете, контрастите и границите на обектите за сметка на обединението на елементите в композицията и привличането на вниманието към тях.

Гъби и съдове в спокойни нюанси 

Освен саксиите и тавите, в неутрални цветове трябва да бъдат и предметите за еднократна употреба или тези, които трябва да се сменят постоянно.

Смърт на боклука! Какво представлява новата шведска система за почистване и подредба на дома

Затова опитайте да избирате четки, гъби и препарати за миене на съдове в по-тъмни нюанси.

Скрийте кабелите

Във всеки дом има куп електрически уреди, следователно и много кабели. Разбира се, препоръчително е още в началото да разположите всички предмети така, че кабелите им да бъдат скрити. Но ако това не е възможно, използвайте скоби или зарядни. 

Някои кабели пък могат да бъдат прикрити с декоративни елементи като килими.

Опростете декора на стените и вертикалните повърхности

Стените, както и плотовете, също могат да бъдат натоварени. Големият брой рамки, постери и магнити създават визуален шум.

Вместо да слагате декорации из цялата къща, изберете отделна повърхност, върху която да групирате вашите снимки или магнити. 

Използвайте огледалата внимателно

Понякога се случва така, че да няма излишни предмети, мивката и подът също са чисти, но чувството за ред да липсва. Значи трябва да обърнете внимание на повърхностите в къщата.

Не искате да губите ценно време в почистване на дома си? С тези 5 трика всичко ще се превърне в детска игра

Огледалата и гланцът са красиви и допринасят за визуалното разширяване на пространството. Този трик обаче работи, само когато в апартамента цари идеален ред. Ако пред огледалото има куп неща, това ще удвои броя им. Затова внимавайте с лъскавите и огледални повърхности!

Избирайте правилния текстил

Важно е да обърнете внимание и на текстила. Както в случая с пластмасовите домакински предмети, и тук е добре да отдадете предпочитание на спокойните и не много ярки нюанси.

Възглавниците, кърпите, завесите и дори повърхността на дъската за гладене не трябва да влизат в конфликт с интериора, а само да го допълват. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай