logo

Внимание! Тези уреди хабят най-много ток, можете ли да се лишите от тях?

Внимание! Тези уреди хабят най-много ток, можете ли да се лишите от тях?

Най-лесният начин да намалите разходите си е да пестите от електроенергия. Потреблението й зависи от няколко основни фактора: мощността на електрическото устройство, времето, в което функционира и класа на енергоспестяване. Най-икономичното оборудване е клас „А“ и „А+“.

От jenata.blitz.bg вече ви посочихме заради кои 12 неща в дома ви цари вечен безпорядък. Разкрихме ви и кои 5 страшни неща се крият между чаршафите, в които спим.

Сега ще ви разкрием кои са уредите, които хабят най-много електроенергия и съответно ни докарват най-големи сметки за ток. Дали може да намалите използването им обаче? Нека видим.

Печка

Преди да я пуснете, то уверете се, че прозорците са добре затворени. Иначе рискувате цялата топлина да се изпари навън, а вие да продължите да си мръзнете. Няма нужда да оставяте печката ви да работи през нощта, след като вече сте си легнали. Вие се намирате под топлото одеяло. Освен това експерти препоръчват да се спи в хладно помещение.

Климатик

Това е друг уред, който хаби най-много електроенергия. Неговото потребление зависи до голяма степен от разликата между температурата навън и тази в стаята. Както в по-горния случай, много важно е да затворите всички прозорци, в противен случай отоплението или прохладата ще излязат на вън, а с тях и парите ви. Поддържайте филтъра на климатика чист. Не забравяйте, че за да избегнете жегата, понякога и вентилаторът е решение. Той хаби доста по-малко електроенергия от климатика и е добре да не бързате да се отървете от него.

Електрическа кана

Това е един от най-мощните електрически уреди. Може да я замените с газов котлон. На него без много разходи може да си стоплите вода за чай.

Мечта: Стогодишна къща се превърна в палат след здрав ремонт! (СНИМКИ)

Пералня

Съвременните домакини просто не могат да си представят ежедневието без такъв помощник като пералната машина. Някои дами дори я използват всеки ден, други пък я пускат няколко пъти седмично. Използва се електричество за затопляне на водата и за въртене на барабана, както й ако имате функция за сушене. Добре е да избирате режим, който не изисква пране с най-горещата вода. Добре е да перете повече неща наведнъж. Не е нужно да пускате пералня за няколко тениски и чорапи.

Съдомиялна

„Вие сте жена, не съдомиялна“, както се казва в една известна реклама. Тези уреди обаче хабят много електричество и увеличават значително сметките ви за ток. Тъй като процесът на измиване на съдове се извършва при доста висока температура, то електромерът се върти доста бързо. Точно както при пералнята машина. Добре е да зареждате повече чинии в миялната и така да си спестите няколко пускания. Все пак съдомиялната пък пести вода, тъй че има и още една полза от нея.

Хладилник

Въпреки че този уред хаби доста електричество, едва ли някой би си помислил да го спира или да остави настрана употребата му. Важно е обаче да го държите далеч от радиатор или пък печка. Ако се намира до тях, то консумацията на енергия ще бъде още по-голяма. Добре е върху него да не пада пряка слънчева светлина. Добре е да не държите вратата на хладилника дълго време отворена, защото така компресорът започва да работи по-интензивно и съответно да изразходва повече енергия. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

mimi

mimi 02.02.2019 16:28

Мисля че този шоколадов шейк е най-доброто нещо при отслабване, много се радвам че го намерих и най-вече че не е необходимо да се измъчвам във фитнес залата, нямам време за това и нямам желание. Това решение е за хора като мен и е просто перфектно!http://bit.ly/2ChN29F

ДЯДО КАРАКОЧ

ДЯДО КАРАКОЧ 02.02.2019 21:36

А,бе,я не се правете на интересни.Има елуреди с три плюса.Мисля,добре знаете какво означава това.

Ivcho

Ivcho 04.02.2019 5:08

А бойлера...най-много ток..15-25 % от месечната сметка :)

Бай Наню

Бай Наню 04.02.2019 6:17

Абе ако спрйа уадильняка щъ съ ръзвали мисото

Чез

Чез 04.02.2019 7:56

Пълни кретени!

Полезна

Полезна 04.02.2019 10:00

информация, но моля научете се да пишете граматически правилно!!!

Devops@magicjack.com

[email protected] 04.02.2019 10:24

A бойлера дье гу уставихти?

йокин

йокин 03.03.2019 11:58

НАЗАД,КЪМ ПЕЩЕРИТЕ!!!