Пет страшни неща се крият между чаршафите, в които спим (СНИМКИ)

Пет страшни неща се крият между чаршафите, в които спим (СНИМКИ)

Повечето хора в съвременния свят живеят с неистов темп. В тази суматоха често не разполагаме с достатъчно време или енергия за основни неща, например да сменяме и перем спалното си бельо и чаршафи поне веднъж седмично. 

Преди време от jenata.blitz.bg ви разкрихме колко опасно е да си оправяте леглото сутрин и какви опасности крие това.

Оказа се, че между чаршафите ни се таят и други гадости, които могат да не навредят.

Странен уред у дома ще ви избави от куп болести, а бактериите и микробите ще избягат завинаги!

Но ако редовно спите върху мръсно легло, трябва да сте наясно с отрицателните ефекти, които могат да повлияят на тялото ви.

А оказа се, че те са точно пет.

1. Обрив
Обрив, възпаление, акне, дразнене и ранни признаци на стареене могат да се дължат на факта, че вашето легло не е първа свежест. Всяка вечер на леглото оставяме мъртвите частици на кожата, косата, себум, следи от пот и други неприятни неща. Чаршафите, между които спим, служат за отлично място за гнездене на акари и микроорганизми. Затова никога не си лягайте, без да си миете грима или да вземете душ.

2. Кожно дразнене и екзема
Ситуацията може да се влоши, ако имате чувствителна и раздразнителна кожа. Ако вашето легло не е първата свежест, поне опитайте да не намазвате лицето си с мазни кремове за нощта и да не спите в лицето на възглавницата.

3. Гъбични и бактериални инфекции
Ние всички се потим през нощта, а влагата, както знаем, е отлично място за размножаване на бактерии, гъбички и плесен. Например, спори на плесен Kladosporium, които особено обичат да растат на матраци, могат да причинят астма, пневмония и гъбични инфекции на тялото - онихомикоза. Изследванията показват, че има няколко пъти повече микроби на едноседмично легло, отколкото на дръжката на вратата на тоалетната!

4. Кърлежи
Тези паразити са част от семейството на паяците и се хранят с мъртви частици. Те могат да причинят дразнене и възпаление на кожата, както и хронични респираторни заболявания. Колкото по-дълго отлагате измиването, толкова по-трудно ще бъде наистина да се отървете от кърлежите.

5. Алергии
Не е изненадващо, че бактериите и акарите могат да причинят или влошат хода на алергиите, насочени към отслабена имунна система. Трите основни неща, които трябва да се избягват при леглата, са прах, плесен и гъбички. Те причиняват алергии и влошават съществуващите. Похарчи пари за легла, направени от хипоалергенни материали: те не абсорбират влагата, така че плесен и акари не могат да се размножават.

Според експерти прането и честата смяна на чаршафите на леглото трябва да бъде не по-малко от веднъж седмично. Също така, не забравяйте да сменяте синтетичните възглавници на всеки две до три години, а възглавниците от пера на всеки пет до шест години. По този начин ще се предпазите, без да оставяте и най-малката възможност за акари и бактерии да превърнат живота ви в кошмар. И последният съвет: съхранявайте спалното си бельо само на сухо място. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

ДЯДО КАРАКОЧ

ДЯДО КАРАКОЧ 07.02.2019 12:53

Освен благоверната,друго по - страшно нещо дет' шава измежду чаршафите е може би пухкавата ми котка.