Спагетите са вкусно и засищащо ястие, което може да се приготви по различни начини и то само за няколко минути. Малцина обаче знаят, че те не трябва да се чупят на преди варене и всеки път го правят, извършвайки кулинарно престъпление!
Начупването на спагетите преди готвене е навик, който някои домакини са възприели, за да улеснят процеса на приготвяне на ястието. Но в Италия, родното място на пастата, този жест се смята на практика за кулинарно престъпление.
Защо в Италия не можете да чупите спагети?
На ботуша това е строго забранено по две причини.
На първо място, този акт се смята за проявява на неуважение към традициите и културата.
Италианците смятат, че спагетите не са просто храна, а символ на гастрономическата традиция. Казват, че с начупването се нарушава естествената им форма, а с това и хармонията на ястието.
Освен това така се прецакват и идеалната им текстура и вкус.
Когато спагетите се приготвят цели, те са равномерно потопени във водата и се варят равномерно по цялата дължина. Втората причина е доста по-практична. Ако начупите спагетите, те може да се не се сварят равномерно.
Трябва ли да чупите спагетите преди варене?
Тези, които са свикнали да го правят, трябва да знаят, че това изобщо не е необходимо.
Дългите спагети могат да се пускат внимателно във вряща вода и след няколко секунди ще започнат да омекват, потапяйки се напълно.
Просто трябва да им помогнете малко, като разбъркате внимателно. Така те остават непокътнати, а ястието ще е идеално сварено.
В заключение, докато начупването на спагетите преди готвене може да изглежда удобно, то отнема от традиционния италиански чар на ястието и може да повлияе негативно на текстурата на пастата.
Ето защо, ако искате да изпитате вкуса на истинската италианска кухня, е по-добре да приготвите спагетите цели, както правят в Италия! /jenata.blitz.bg