Тайната на вкусната паста е разгадана

Необходимо е да я разбърквате от време на време и не забравяйте да изчакате, докато водата заври напълно

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/tainata-na-vkusnata-pasta-e-razgadana Jenata.blitz.bg
Тайната на вкусната паста е разгадана

Кулинарният специалист Тифен Кампе и директорът на Националния научно-изследователски институт по агрономия AgroParisTech-INRA Ерве Тис разкриха основните грешки при приготвянето на паста, пише Le Figaro.

По думите на френските специалисти, една от най-честите грешки, която почти всеки допуска, е добавянето на зехтин при варенето. Той не се смесва с водата, а просто се издига на повърхността, затова и от него няма никакъв смисъл.

Също така при варенето не трябва да се използва малка тенджера. Кампе и Тис твърдят, че пастата трябва да се вари в много вода: повече от 1,5 литра на 100 грама продукт. 

Разбулена е най-голямата тайна за перфектната паста СНИМКИ

Необходимо е да разбърквате пастата от време на време и не забравяйте да изчакате, докато водата заври напълно.

"Преди да сложите пастата, изчакайте водата да заври добре. Така ще можете да спазите времето за готвене. В противен случай ще ви бъде трудно да разберете кога пастата е готова", обяснява Кампе.

Експертите смятат, че е по-добре да добавите сол веднага щом сложите тенджерата на котлона. Така тя ще се  разтвори равномерно първо в горещата вода, а след това в макаронените изделия.

Италианският шеф готвач Уилям Ламберти пък казва, че сварената паста не трябва да се изплаква със студена вода и да се залива с растително масло. "Никакво варварство като масло и изплакване на пастата под студена вода!", подчерта той. 

Шеф готвач разкри тайната на перфектната паста

Ламберти признава, че когато приготвя паста, я вари малко по-малко от времето, посочено на етикета. Ако средното време за приготвяне е 10-12 минути, той я маха от огъня 4-5 минути преди това.

При избора на паста специалистът съветва да се ориентирате по маркировките IGT и DOP върху опаковката, които са гарант за качеството на продукта. Мястото на производство е не по-малко важно: най-добрата паста се прави в Гарняно и Неапол.

Ето и най-бързата му и вкусна рецепта за паста - спагети aglio olio:

"В две супени лъжици зехтин запържете чесън и черен пипер. Сварете пастата al dente, отцедете водата и загрейте в тигана с чесъна. Излейте останалото олио, малко вода от тази, в която сте варили пастата, разбъркайте и сложете в чиния. Украсете с черен пипер и билки", обясни Ламберти. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи

Коментирай