Магданозът, копърът, босилекът и други ароматни пресни билки са известни с това, че бързо увяхват в хладилника, дори когато са опаковани в найлонов плик. Има обаче начин да удължите живота им.
Тайната бе издадена от британски експерт, койторазказа как правилно да съхранявате копър и магданоз в хладилник, така че да останат свежи в продължение на няколко месеца.
Как правилно да съхранявате магданоз, копър и други зелени зеленчуци - необичаен трик
Много хора слагат копър (или други билки) в найлонов плик, преди да ги съхраняват в хладилника, за да не увехнат толкова бързо. Някои домакини съветват да ги увиете във влажна кърпа или хартия или да поставите букет от билки във вода и след това в хладилника.
Тези методи със сигурност работят за известно време, но след това билките все пак увяхват и покафеняват.
Но според експерта по социални медии и професионалист по консервиране на храни Шантел Мила, има начини да направите храната си да издържи много по-дълго, пише британският таблоид Express.
Според Мила, за да запазите билките свежи в продължение на месеци, всичко, от което се нуждаете, е форма за лед и една основна съставка за готвене: растително масло.
Ето какво направи експертът:
- Например, нарязах няколко стръкчета розмарин;
- постави ги във всяко отделение на тавичката за лед;
- Залях го със зехтин и го сложих във фризера.
Мила казва, че замразяването в тава е чудесен начин да запазите магданоза (и всички други билки) свежи за много по-дълго време. Когато искате да ги използвате, просто трябва да ги оставите да се размразят или, за да ускорите процеса, да ги добавите директно в ястие или горещ тиган.
Според експертите от Gardeners World, не е задължително да използвате зехтин - водата също ще свърши работа, но зехтинът улеснява процеса на готвене.
Важно:
Преди замразяване билките трябва да бъдат напълно покрити с вода или зехтин - това ще ги запази свежи през цялото време.
Този трик ще запази билките ви свежи в продължение на месеци – идеален е, ако имате хладилник, пълен с пресни билки, които нямате време да използвате.
А вие как съхранявате за по-дълго тези подправки? Споделете с нас в коментарите! / jenata.blitz.bg