Известният британски десерт „Виктория“ е с прост пълнеж, крем и бисквити, но пък за сметка на това е истинска класика сред десертите по цял свят.
Може би сте виждали тази вкусна торта в телевизионния сериал „Downton Abbey“, където героите са се наслаждавали на десерта с чаша чай.
Първото споменаване на тази торта е през 1861 г., когато е публикувана в „Книгата на домакинството“ на г-жа Бийтън. Смята се, че е кръстен на известната кралица Виктория, която е управлявала Великобритания в продължение на 63 години. В историята този период е известен като Викторианската епоха.
Оригиналното име на десерта е „Виктория сандвичи“, защото структурата на тортата наподобява това ястие – пълнежът се поставя между два слоя като сандвич. За разлика от традиционните десерти, това тесто не е покрито със сметана отвън.
Цялата плънка се поставя вътре и по желание се поръсва отгоре с пудра захар. След това нарежете на порции.
Има няколко причини да изберете този пандишпан - рецептата е проста и не изисква много съставки, но пък има вкусен пълнеж и меки пухкави блатове.
Домашен пандишпан – рецепта
Този десерт е лесен и лесен за приготвяне. Не изисква много съставки, а и се приготвя доста бързо.
Необходими продукти:
- четири яйца;
- една супена лъжица. л. вряща вода;
- 170 г пудра захар;
- две ч.л. бакпулвер;
- ягоди за украса;
- пудра захар за поръсване;
- сладко, бита сметана или сметана за наслагване.
Начин на приготвяне:
Вземете също чаша от 250 мл, изсипете една супена лъжица брашно и напълнете съда с царевично нишесте.
Загрейте фурната до 180 градуса. Пригответе две форми с диаметър 20 см - те трябва да бъдат покрити с пергамент и намазнени с растително или масло.
Разбийте белтъците заедно с вряща вода, докато сместа стане гъста и пухкава. Постепенно добавете праха и продължете да разбивате.
Разбъркайте жълтъците един по един. Пресейте брашното и нишестето и ги добавете към тестото заедно с бакпулвера. Разбийте до гладкост.
Тестото трябва да се раздели наполовина. Печете кексчетата 20-25 минути до златисто кафяво. Оставете да се охлади във формички за 5 минути, след което обърнете върху решетка, за да се охлади напълно.
Кексчетата трябва да останат пухкави и да не падат. Поставете избрания от вас пълнеж върху долния слой и покрийте с втория. След това трябва да поръсите с пудра захар и да украсите с ягоди.
Приятен апетит от jenata.blitz.bg