logo

Забравете за косопада! Ето спасението

Забравете за косопада! Ето спасението

Не бързайте да изпадате в паника, ако видите повече косъмчета върху гребена

Косопадът е бич, който засяга не само жените, но и мъжете. Раздялата с косата инаги е болезнен процес и мнозина испадат в паника щом видят повече косъмчета върху гребена.

Но преди да решите, че тотално оплешивявате, то по-добре разберете какво има да каже по темата д-р Албина Хохлова, която е дерматолог, козметолог и трихолог.

По думите й има няколко лесни начина, по които можем да се справим с косопада.

Все пак специалистката предупреди, че има няколко неща, които несъзнателно правим и именно заради тях се прощаваме с гривата си.

Лекарят каза, че плешивостта е страничен ефект от приема на лекарства. В допълнение, причините за този проблем могат да бъдат бременност, недостиг на витамини, стрес и неправилно третиране на косата.

В последния случай д-р Хохлова обърна внимание на честата употреба на различни преси, маши сешоари и т.н., както и на измиването на косата с твърде гореща или студена вода. „Да не забравим и вероятните алергии към козметиката за косата“, уточнява дерматоложката.

В тази връзка специалистът посъветва да се преразгледа грижата за косата. 

Дерматолог: 2 неочаквани причини водят до косопад

„Стегнати високи кокове и опашки, термично излагане, разресване на мокри кичури и честото измиване с шампоан - всичко това провокира травма и загуба на коса“, каза д-р Хохлова и предложи да използвате шампоани и балсами без сулфати, парафини и силикони в рутината.

Трихоложката препоръча цялостен преглед на тялото. „Кръвен тест ще помогне да се идентифицира липсата на витамини - по-специално D и B12, желязо, цинк и мед. 

Край на косопада с тези 2 домашни рецепти

Важно е да се направи тест за DHT. Високото ниво на преобразуване на дихидротестостерон при жени след 30-годишна възраст е фактор, който провокира загуба на коса“, предупреди лекарят.

В заключение д-р Хохлова припомни значението на поддържането на здравословен начин на живот: минимизиране на липсата на сън, тютюнопушенето и пиенето на алкохол.

Според нея е необходимо да се увеличи физическата активност, разходките, медитацията и самомасажът на главата, който може да се прави с мека четка-гребен. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай