logo

5 предимства и 5 риска да станеш майка след 40-годишна възраст СНИМКИ

5 предимства и 5 риска да станеш майка след 40-годишна възраст СНИМКИ

Всяка жена сама решава какво и кога да се случи в живота й, затова не съжалявайте за каквото и да било

Раждането на деца в по-късна възраст става все по-често срещано. Причините за това могат да бъдат различни: кариера, ненадеждност на партньора, желание да живеете за себе си или просто липса на готовност за тази отговорност. 

Най-важното тук е, че това е вашият живот и вашият избор. И ако решите, че искате да станете майка след 40-годишна възраст, то тогава трябва да знаете за някои предимства и възможни недостатъци на късната бременност.

8 бабешки деветини за бременността, които се оказаха верни СНИМКИ

Раждането на бебе носи толкова много радост и щастие, но идва и сизвестни рискове. 

Така че от jenata.blitz.bg погледнахме бременността, в напреднала възраст, от различни ъгли. 

Оказа се, че има 5 плюса, но и 5 минуса на това една жена да стане майка, ако е пръхвърлиха четиридесетака. 

Предимства:
1. Може да имате по-дълъг живот

Жените, които раждат по-късно, могат да имат по-голям шанс да живеят по-дълго. Според проучване, тези, които са родили последното си дете, докато са били под 29-годишна възраст, намаляват шансовете си за живот до 95-годишна възраст наполовина. Възможна причина за това може да е генетиката.

Внимание, бременните не трябва да пият кафе! Рискуват живота на нероденото им бебе

Ако репродуктивната система на жена в тази възраст е добре функционираща, тогава това може да се отнася и за други процеси, свързани със стареенето. Тази връзка обаче между раждането и дълголетието се отнася най-вече за жени с 3 деца или повече.

2. Можете да намалите когнитивното понижение

Друго проучване показва връзката между последната бременност, настъпила в по-късна възраст, и по-доброто познаване на жените след менопаузата. Тези заключения са направени въз основа на поредица от тестове, включващи задачи за различни аспекти на работата на мозъка.

По-специално жените, които раждат след 35, имат по-добра словесна памет. Това може да се случи, защото хормоните влияят на мозъка ни. И не само всякакви хормони, а естроген и прогестерон, които също са отговорни за мозъчната функция и съответно за развитието на мозъчната тъкан.

3. В тази възраст сте по-мъдри и по-опитни

Не е тайна, че с годините придобиваме знания и опит. Сравнете себе си с жената, кято сте били на 20 или на 30 години. А сега си представете разликата в отглеждането на деца в тези години. Жените над 40 години са по-търпеливи към децата си и подхождат към възпитанието им по-обмислено.

Обикновено през тези години жените не забременяват случайно. Това е умишлена стъпка, за която сте подготвени. Следователно вие сте по-стабилни емоционално и психологически. И вие сте готови за промените, които идват с бременността и раждането на дете.

4. Финансово сте по-стабилни

До 40-годишна възраст повечето жени вече имат кариера. Те все още не се опитват да пробият в различни области, постоянно сменят работата си или се справят с нестабилен доход. Жените, които имат деца по-късно чувстват, че могат да позволят кариерата им да избледнее и да остане на заден план, за да могат да бъдат по-фокусирани върху детето си.

Най-вероятно вече имате недвижими имоти и спестявания, които ще ви помогнат да изпитате по-малко стрес поради появата на дете. Имайки предвид, че на тази възраст не е нужно да мислите за кариера и да работите от здрач до зори, за да печелите допълнителни пари, можете да отделите повече време на бебето си.

5. Имате време да опитате всичко

Периодът на купони и винаги да сте в движение е отминал и сега е моментът да се потопите в семейния уют. До 40-годишна възраст вече сте натрупали много забавни спомени, успяхте да почувствате, че сте се мотали с приятели и не на последно място, че сте живели за себе си. Вие сте пътували, изследвали света и сте разширили границите си.

И когато детето ви се роди е по-малко вероятно да изпитате недоволство от факта, че няма да имате цялото звреме само за себе си и ще можете да отделяте щастливо време на детето си.

Но въпреки факта, че бременността след 40 има своите предимства, тя носи и определени заплахи и недостатъци

Рискове:
1. Има по-малка вероятност да забременеете

С течение на годините жените имат по-малък шанс да забременеят. На 32-годишна възраст плодовитостта започва значително да намалява. Броят на яйцата намалява и има все по-малко от тях стават за оплождане. Може да се случи неправилно освобождаване на яйцеклетка от яйчниците и вероятността за освобождаване на нездравословни яйца се увеличава.

Учените бият тревога: Бременността от по-зрял мъж крие огромни опасности!

Но не се отчайвайте, защото в днешно време има възможност да използвате донорски яйцеклетки. Можете също да замразите яйцеклетките си в по-ранна възраст или да прибягвате до сурогатното майчинство.

2. Имате повече риск от спонтанен аборт

Рискът от спонтанен аборт се увеличава с възрастта и след 45 години може да достигне 50% или повече. Разбира се не само възрастта влияе върху загубата на нероденото бебе. Но промените, свързани с възрастта, влияят на нашето тяло, намаляват хормоналната и маточната функция, както и усложняват други фактори, които могат да доведат до загуба на плода.

3. Имате по-висок риск от получаване на остеопороза

Раждането в по-късна възраст увеличава вероятността от развитие на остеопороза при възрастните жени. Според изследването тези, които са родили след 35 години, са били два пъти по-склонни да имат това заболяване. Затова трябва да обърнете специално внимание на костите си по време на бременност, за да намалите шансовете си за остеопороза в напреднала възраст.

4. Имате повишен риск от преждевременно раждане

Напредналата възраст значително увеличава вероятността бебето да се роди по-рано и може да има ниско тегло при раждането. Едно проучване показва, че самата възраст, независимо от други отрицателни фактори, може да бъде причина за преждевременно раждане.

5. Може да имате гестационен диабет

Тази форма на диабет в повечето случаи е временна и се причинява от недостатъчно количество инсулин по време на бременност. При бременни жени над 40 години рискът от развитие на това усложнение на бременността се увеличава със 74%. Ето защо е важно да направите теста за гестационен диабет и тогава лекарят ще Ви предпише лечение в зависимост от резултатите.

Опасността от незаразни болести по време на бременност

Бременността може да има недостатъци на всяка възраст. Много зависи от майката и нейното здравословно състояние. 

Като заключение
Ако решите да станете майка след като сте навършили 40 шансовете ви все още са добри за здравословна бременност и раждане на здраво бебе. Но е важно да разберете, че трябва да обърнете специално внимание на състоянието си и да се уверите, че се консултирате с вашия лекар по всякакви проблеми.

Мислите ли, че жените трябва да изчакат по-дълго време преди да станат майка? Или е по-добре да раждам по-рано? Бихме искали да чуем вашето мнение в коментарите отдолу. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Тони

Тони 31.07.2023 13:07

Ако ги раждаш през 2-3 години, няма проблем ама ей така от раз да родиш след 45 гд си е ненормална работа.

Толерантен

Толерантен 31.07.2023 18:12

Според мен има само минуси.