logo

7 признака, които издават, че сте израснали без родителска обич

7 признака, които издават, че сте израснали без родителска обич

Белезите от безразличието на най-близките хора не спират да ви нараняват и да напомнят за себе си до края на живота ви

Всяко дете има нужда от любов. За съжаление, много малчугани израстват, без да познаят що е обич. 

Има много причини, поради които родителите не дават достатъчно внимание, грижи и любов на детето си. Някои работят безкрайно, опитвайки се да осигурят семействата си, други са кариеристи и наемат бавачки, трети може би не са били готови да станат родители и са били студени към рожбата си още от раждането й.

Когато пораснат, децата, които не са получавали обич и внимание, се отличават от връстниците си. А белезите от безразличието на най-близките хора не спират да ги нараняват и да напомнят за себе си до края на живота им.

Психолог посочи 7-те смъртни гряха на родителите при отглеждането на деца

 Ето кои признаци в зрелия човек издават, че като малък е бил недолюбван от родителите си: 

Не вярва на никого

Хората, които в детството са имали студени отношения с родителите си и постоянно са били критикувани, са научени от опита да не се доверяват на никого. В детството те са попивали цялата негативност на ситуацията у дома и са я асоциирали с външния свят.

Тези, които не са получили достатъчно грижи и любов, като възрастни не могат да общуват нормално с околните. За тях е много трудно да се доверят на хората и по-често от останалите поемат всичко върху себе си, само и само да не поискат помощ. 

Страхува се от непознати и се дистанцира от другите

Човек, който не е получавал любов в детството, се страхува от непознати. За такъв индивид всички хора изглеждат агресивни и зли, а тези, които общуват с него на равни начала или дори се опитват да се сближат, той подозира в скрити ползи.

На тези персони не им е достигало родителско внимание и просто не са се научили как да се адаптират в обществото. За тях е по-лесно да останат сами и затворени.

Има проблеми в любовните връзки

В любовната сфера такива хора също ще имат проблеми.

5 неща, които децата никога не прощават на родителите си

Човекът, към когото родителите не са показали истинска любов, няма как да разбере какво е това чувство. И в зряла възраст или напълно ще се откаже от романтиката, смятайки, че това няма да завърши с нищо добро, или инстинктивно ще вземе за основа модела на поведение от детството, т.е. ще избере "студен" партньор, чието внимание трябва да се търси и заслужи, както едно време с родителите.

По този начин той ще преминава от една токсична романтична връзка в друга.

Изпълнен е със страхове и фобии

Тъй като човекът с крехка психика е израснал в несигурна за среда, е съвсем естествено да придобие голям брой страхове и фобии. Тук става въпрос не само за страх от обществото и хората, но и например от грешки, определени ситуации или фрази. Всичко това го прави неуверен в себе си.  

Постоянните съмнения на детето в миналото и липсата на похвали и одобрение от родителите пречат на нормалното самочувствие. Човек, който не е получавал любов като малък, в зряла възраст винаги мисли, че нещата, които върши, не са достатъчни и че не трябва да го обичат просто така.

Не се обича и не умее да говори за себе си 

Как още може да определите, че пред вас стои човек, на когото родителите не са обръщали достатъчно внимание в детството? 

5 неща, които умните родители не правят, когато децата им изпаднат в истерия

Той е прекрасен слушател, готов да поддържа разговор по всяка тема, да обсъжда проблеми или да утеши събеседника с топла дума. Но не бърза да се разкрива. Отчасти поради недоверие, но и защото самият той не познава себе си. Всичко това, защото е трудно да говориш за нещо, без да имаш представа за него. 

Не разбира чувствата си 

Това често следва от предишната точка. Тези, които не са били заобиколени от любов и грижа в ранна възраст, така и не се научават да разбират чувствата си. Родителите са ги игнорирали, когато са били ядосани или щастливи, говорели са за победите и провалите си...

Свикнали от ранна възраст да таят всичко в себе си и да не го показват на другите, възрастните с този проблем изглеждат спокойни. Но това съвсем не е така. Отвътре ги изгаря истински пожар от различни емоции, но те не искат да покажат истинската си същност, защото не вярват на никого. 

Склонни са към пристрастяване

Хората, които не са били обичани в детството, са по-податливи към различни зависимости в зряла възраст. Заради липсата на любов им е трудно да се справят с болката и празнотата отвътре и прибягват до най-различни начини, за да не чувстват нищо.

По същата тази причина хората, които са получавали малко внимание в детството си, могат да бъдат много по-агресивни и неморални от останалите. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай

Донка

Донка 16.11.2022 13:59

Незнам дали от липса на любов или от голяма любов към парите много хора изглеждат сираци

вьь

вьь 17.11.2022 5:55

Авторът на тази статия е прекалил с любовта с баща си.

Таня

Таня 19.11.2022 13:02

Аз също израснах без, родители не съм чула нито от майка и баща, че ме обичат до 14г само бой видях!