5 неща, които умните родители не правят, когато децата им изпаднат в истерия

5 неща, които умните родители не правят, когато децата им изпаднат в истерия

Емоционалният интелект е ключът към възпитанието на децата

Емоционалният интелект е ключът към възпитанието на децата. Това се дължи на факта, че той  позволява да осъзнаете и контролирате емоциите си, както и тяхното проявление.

Когато детето ви изпадне в истерия - нещо, което се случва с всички малчугани, емоционалният интелект ще ви помогне много, за да разрешите ситуацията.

Разбира се, възпитанието не е просто нещо и далеч не всички родители знаят как да се държат в правилно в една или друга ситуация. Понякога това е напълно нормално. 

Освен това, има ситуации, в които е особено важно да знаете какво не трябва да правите. Днес от jenata.blitz.bg ще ви разкажем малко повече за нещата, които емоционално умните хора не правят, когато детето им изпадне в истерия.

Не се опитват да успокоят детето си

На пръв поглед това изглежда много странно. В крайна сметка, обикновено е прието родителят да реагира и на най-малката прищявка на детето си. По-старото поколение категорично не приема този подход, считайки родителите, които пренебрегват истерията, за безотговорни.

12 бабини съвета, които са крайно вредни и хвърлят в ступор всяка млада майка

Емоционално интелигентният родител позволява на детето си да изпадне в истерия. Освен ако, разбира се, то не си причинява физическа вреда и с действията си не застрашава себе си или околните.

И всичко това, защото разбират че емоциите са естествени и причиняват определени химични реакции в организма. Когато детето изкара от себе си енергията, всичко ще премине.

Вместо да се опитва да успокои детето си, той го оставя да почувства всичко, което чувства. Като не му обръща внимание в този момент, той не засилва това лошо поведение.

Спазвайте тези прости правила и детето ви ще расте здраво и щастливо!

Със сигурност сте забелязали, че когато по време на истерия децата започват да се успокояват, са още по-капризни. Ето защо понякога тактиката на игнорирането работи чудесно. Изтощено от истерията, детето просто млъква, защото не са му останали повече емоции.

Не му крещят в отговор 

Някои родители проявяват строгост при възпитанието на децата си и на всяка тяхна истерия реагират с викове. Емоционално интелигентните родители обаче разбират, че е невъзможно да се борят огъня с ответен огън. 

Супер тайна от миналото разкри защо японските деца не са лигави и капризни!

Те не викат в отговор и остават спокойни. Тъй като децата често копират поведението на околните, запазването на самообладание и спокойствие може да им помогне да се отпуснат. В резултат на това истерията им постепенно отшумява.

Не се разстройват заради пропуските в общуването

Децата изпитват затруднения в общуването, просто защото нямат необходимия речник, с който да вербализират много от мислите и емоциите, които изпитват.

Речниковият запас при по-малките дечица обикновено е от около 50 думи, като хлапетата не могат да свързват повече от две думи наведнъж. Общуването им е ограничено, но имат всички тези мисли и желания, които трябва да бъдат удовлетворени.

Спрете детската истерия само с един прост въпрос

Когато възрастните разберат съобщението им по неправилен начин, те полудяват, като по този начин изразят неистовото си разочарование.

Специалистите предлагат на родителите да използват езика на знаците, за да помогнат на децата си да изразят себе си и да облекчат безсилието си. Това е много по-добър ход от това да крещите на дете, провокирайки още по-голяма истерия поради неразбиране.

Оставят лично пространство на детето си 

Емоционално умните родители разбират, че децата, също както и възрастните, се нуждаят от пространство, когато се ядосат. Ето защо понякога има смисъл да отстъпите. 

Осигурете на малкото си съкровище пространство, за да освободи гнева си, да се вземе в ръце и да възстанови някакво чувство за самоконтрол. 

6 фрази, с които без да искаме обричаме децата си на самота

Когато детето остане само със себе си, ще може да се успокои много по-бързо. Това се дължи на факта, че някои деца изпадат в истерия, за да привлекат вниманието.

Оставено само, детето по някакъв начин ще разбере, че тактиката му не работи и постепенно ще се успокои. 

Не проявяват агресия в отговор 

Емоционално умните родители са способни да съпреживяват заедно с децата си. Те разбират, че изблиците на гняв често се коренят в тъгата, дори и да се проявяват под формата на гняв.

Те използват силна прегръдка, за да помогнат на детето си да се успокои, а не да влошат ситуацията с разочарование.

Край на мистерията! Стана ясно какво правят италианските родители, за да растат децата им спокойни и щастливи

Една силна прегръдка може да осигури сигурност и да накара детето да разбере, че се грижите за него, дори и да не сте съгласни с лошото му поведение. Това не е приятната топла прегръдка, която оправдава поведението им, а по-скоро уверява.

В крайна сметка прегръдките са начин за премахване на стреса. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

Коментирай