logo

9 фрази, които не трябва да казвате на детето си, за да не го съсипете!

9 фрази, които не трябва да казвате на детето си, за да не го съсипете!

Някои напълно невинни изрази, които постоянно използвате, имат разрушителен ефект върху детето и отношенията ви с него

Понякога изобщо не придаваме значение на думите, които казваме на децата си, и допускаме огромна грешка! 

Една случайно изречена фраза може да причини значителна вреда на детето, да подкопае самочувствието му и впоследствие дори да доведе до депресия или невроза.

Някои напълно невинни думи, които постоянно използваме, имат разрушителен ефект върху детето и отношенията ни с него. И тук не става въпрос само за обидни думи.

Поощрителните и правилни фрази, казват психолозите, също могат да бъдат много опасни и да навредят както на рожбата ви.

3 фрази, които не трябва да изричате, когато детето ви е изпаднало в истерия

Ето с кои изказвания трябва да внимавате, ако милеете за доброто на детето си:

Браво, добра работа

Изследвания показват, че ако постоянно възнаграждавате детето с похвали, го правите зависимо от вашето мнение.

Ако непрекъснато му казвате "браво" и колко е умно, трябва да се подготвите за факта, че похвалата ще бъде основната му мотивация за действие. А това води до цяла плетеница от проблеми: неувереност в себе си, ниско самочувствие след първия сериозен провал, липса на собствени стремежи и т.н.

Затова спрете да хвалите детето за всяка дреболия. Облякло се е бързо и спретнато, измило е чиниите, без да му напомняте - това не е постижение, достойно за аплодисменти, това е норма. Оставете вашето "Браво, справи се!" за истински победи.

Ако желанието ви да хвалите за всяко малко нещо не е изчезнало или думите излитат от вас по навик, просто кажете различно, маркирайте конкретни подробности. 

Не разговаряй с непознати

Подобна забрана е трудна и неразбираема задача за едно дете. Ако непознатият човек е мил, той няма да бъде възприет като потенциално опасен. Освен това, ако детето сляпо възприема тази инструкция като правило, в очите му светът постепенно ще стане неприветлив и пълен с опасности.

Три фрази, с които унищожавате психиката на детето

Спрете да тормозите рожбата си и й дайте ясни инструкции! Работете с нея по популярни сценарии. Детето трябва да разбере как да се държи, ако непознат предложи да го почерпи със сладкиши, поиска да отиде с него някъде или предложи да влезе в колата и да му покаже пътя до най-близкия магазин. 

Това не е страшно 

Детето ви е паднало, вие панически притичвате до него и виждате, че нищо опасно не се е случило. То обаче започва да плаче и да духа охлузването на коляното си, а вие му казвате, че всичко е наред и че няма страшно.

Това е опит да успокоите повече себе си, отколкото детето. За вас удареното коляно не е нищо страшно, но детето мисли по друг начин - боли го, не му е добре и затова плаче. Вашата задача не е да игнорирате емоциите му, а да помогнете да се справите с тях.

Прегърнете го и кажете нещо като: "Разбирам те, изплаши се, когато падна. Боли ли те в момента?". И му предложете да избере между превръзка или целувка. А защо не и двете?

Побързай

Детето ви се бави със закуската или не може да се справи с връзките на обувките, защото току-що се е  научило да ги връзва, а вие разбирате, че отново сте закъснели?

Фразите, с които детето ви ще се превърне в хармонична личност

Вместо да го пришпорвате и да увеличавате стреса, смекчете тона и кажете: "Хайде да се позабързаме малко". Това ще подчертае, че двамата сте от един отбор от закъснели и ще премахне допълнителното бреме на вина от него.

В крайна сметка вие не сте изчислили времето и сте го вдигнали от леглото със същите тези 5-10 минути по-късно, заради които сега започвате да закъснявате. Добър изход от ситуацията е да превърнете всичко в състезание от сорта на кой по-бързо ще изпразни чинията си. 

Не можем да си го позволим 

Това е най-лесният ефективен начин да откажете безполезна покупка. Но ако го използвате често, детето може да остане с впечатлението, че не контролирате финансите си или че не изкарвате достатъчно.

Този отговор изобщо не е подходящ при по-големи деца, които осъзнават абсурдността на ситуацията, когато купувате кола, но не можете да му купите нов телефон. Ще изглежда като извинение и безразличие към неговите желания.

Затова вашето послание трябва да е различно: "Може да си го позволим, разбирам, че наистина го искаш, но сега спестяваме пари за по-важни неща". В същото време детето трябва да разбере, че семейството спестява не само от него и един ден ще дойде и неговото време.

Внимавай! Не падай!

Когато крещите това на дете, което скача от високо, само отклонявате вниманието му. Така то ще падне много по-бързо, отколкото ако не се месите в ситуацията и не го дърпате.

Освен това психолозите уверяват, че във фразата "не падай!" (не бягай, не скачай и т.н.) частицата "не" често остава нечута и командата придобива точно обратното значение.

Без драми и скандали: С тези вълшебни фрази детето ви ще изпълнява всичко!

Всичко, което можете да направите в подобен случай, е да сте готови да помогнете, ако нещо се обърка. А командите, свързани със сигурността, да формулирате ясно и кратко: "дръж се", вместо "не падай"; "спри" ("стоп"), вместо "не бягай" и "не скачай".

На диета съм 

Следите теглото си? Не посвещавайте детето си във всеки детайл! Ако постоянно ви вижда на кантара и да ругаете мазнините и излишните килограми, може да развие нездравословно отношение към тялото си.

По-добре е да давате положителни коментари: "Ям здравословна храна, защото тогава се чувствам страхотно".

Същото е и със спорта. "Най-накрая трябва да започнем да тренираме" звучи така, сякаш спортът не изглежда привлекателен. По съвсем различен начин обаче звучи фразата "Колко е хубаво на улицата, ще отида да потичам". 

Сладко - чак след като се нахраниш 

Забравете тази фраза! С нея определено ще накарате детето да яде бързо, без да се наслаждава на храната, а като цяло самата храна ще се възприема като наказание.

Ако обаче промените малко формулировката и кажете: "Първо вечеряме, а за десерт имаме...",  ще постигнете съвсем различен ефект върху детето.

7 безполезни фрази, които всяка майка изрича и от които на всички им е дошло до гуша!

Добре е и да хвалите "обикновената" храна по-често и да й се наслаждавате така, че детето да го забележи. Не забравяйте, че вие ​​сте основният му модел за подражание и постепенно то ще усвои именно вашите хранителни навици. 

Дай да ти помогна

Когато детето ви се бори да построи сложна кула или да реши пъзел, ви се приисква да му се притечете на помощ.

Основното нещо е да не правите това през цялото време и да не влизате твърде рано. В противен случай може да подкопаете независимостта му и да го научите да чака готово решение отвън. Вместо това му задавайте насочващи въпроси. Те ще му помогнат сами да се справи с проблема. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки

 

 

Коментирай