logo

Ако бебето хълца: 9 неща, които трябва да знаете

Ако бебето хълца: 9 неща, които трябва да знаете

През първата бременност и майчинство в началото гледаме децата си като същества от друга планета

Майките слушат дори за най-малката промяна в дишането на бебето си, а един пристъп на хълцане може да предизвика истинска паника у тях.

8 бабешки деветини за бременността, които се оказаха верни СНИМКИ

През първата бременност и майчинство в началото гледаме децата си като същества от друга планета. Техните мънички тела са толкова крехки.

Понякога се случва бебето ни да започне да хълца, без да знаем каква е причината. В следващите редове ще ви разкрием 9 неща, които е добре да знаете при такава ситуация.

Хълцане преди раждането

Вътрематочно хълцане – това наистина се случва. В повечето случаи бъдещета майка не забелязва това или може би усеща слаби трептения. Вътрематочните хълцания нямат нищо общ  храната, която жената яде. Това е знак, че бебето се развива нормално, не се притеснявайте.

Внимание, бременните не трябва да пият кафе! Рискуват живота на нероденото им бебе

Средства за възрастни срещу хълцане няма да помогнат

Как се опитваме да се справим при пристъп на хълцане? Пием чаша вода, задържаме дъха си максимално дълго. При бебетата всички тези методи няма да работят. Нелепо е да карате бебето си например да задържи дъха си.

Това може да се случи по време на хранене

Хълцането обикновено се появява при кърмачетата. Това е така, защото те все още не са много добри в контрола на дишането и. Често хълцането може да се появи по време на хранене. Една от причините е, че детето може би хапва твърде бързо или твърде много.

Не може да храните хълцащо дете

Важно е да не му давате храна, защото мое да се задави. Ако забележите, че бебето ви е започнало да хълца, спрете да му давате храна. Опитайте се да смените позата му, защото може диафрагмата му просто да е притисната. Просто направете почивка в храненето за малко.

Учените бият тревога: Бременността от по-зрял мъж крие огромни опасности!

Промяна в режима помага при хълцане

Ако промяната на позата по време на хранене не помогне, може да опитате да спасите бебето си от тази несгода и по друг начин. Ако то хълца, понеже яде твърде много, може да опитате да го храните не толкова дълго както обикновено, но по-често.

Не се опитвайте да експериментирате

Сред народните начини за спиране на хълцане на бебето може да намерите какво ли не- слагане на влажна кърпа на лицето на бебето например. Не го правете, някои от тези методи са наистина опасни за вашето дете.

Единственото нещо, което може да успокои бебето ви, е леко да го разклатите или да му направите масаж. Тялото му ще се отпусне и спазмите ще спрат.

Температура

Много майки знаят, че децата пишкат по-често, когато им е студено. Тялото се отървава от излишната течност, която трябва да се затопли. По същият начин температурата може да влияе на хълцането. Не тази на околната среда обаче, а тази на храната. Ако бебето ви изяде нещо студено, а след това друго твърде топло, може да започне да хълца.

Опасността от незаразни болести по време на бременност

Хълцане – това е нормално

То може да причини неудобство на възрастните и понякога стомахът дори да започне да ни боли. За новородените обаче хълцането е нещо напълно нормално. Не е нужно да се паникьосвате, а просто почакайте.

И все пак...

Ако все пак се притеснявате, не е грях а попитате педиатъра си. Струва си да внимавате с това нещо, все пак става въпрос за детето ви.jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай