logo

Бебето ви спи с полуотворени очи или уста? Няма място за притеснения, но ако това продължава и след 1,5-годишна възраст...

Бебето ви спи с полуотворени очи или уста? Няма място за притеснения, но ако това продължава и след 1,5-годишна възраст...

Кърмачетата често спят с полуотворена уста или полуотворени очи. Това ви кара да се притеснявате, защото си мислите, че има някакъв проблем. 

Оказва се, че сънят в това положение е напълно нормално нещо и се дължи на недоразвитата нервна система на бебетата. 

здоровье и развитие ребенка

Здраве и развитие на бебето

Сънят при бебетата се състои от бързи и бавни фази, които се сменят една след друга. Докато кърмачето спи, мозъкът му работи интензивно, показвайки му наситени събития под формата на разноцветни сънища. Картинките карат детето да мърда, да отваря очите си, да се усмихва и да отваря устата си. До година и половина всички тези реакции постепенно изчезват.  

здоровье и физическое развитие ребенка

Но ако спането с полуотворени очи не изчезне до 2-годишна възраст, вече има повод за притеснение. В този период детето ви трябва да спи както всички възрастни. Отклоненията могат да означават много неща: скъсени клепачи, лагофталм, екзофталмос и други очни заболявания, нарушена работа на нервната и ендокринната система, сомнамбулизъм, поражение на мозъка и дори развитие на онкологични заболявания.

связь здоровья и развития ребенка

Не трябва веднага да се плашите. Просто заведете детето си на преглед. Колкото по-рано се изяснят нарушенията, толкова по-лесно ще бъдат отстранени. Профилактиката винаги е по-добра от лечението. 

А за какво може да означава сънят с полуотворена устава над 2-годишна възраст? Отново става въпрос за нарушения.

Докато спи, детето трябва да диша през носа си. Вдишаният въздух прониква през носоглътката,  овлажнява се, стопя се, пречиства се от мръсотията и микроорганизмите, въздейства на рецепторите, активизиращи кръвообращението и работата на главния мозък   

здоровье и развитие ребенка

Ако детето издава издава хрипове или други  странични звуци с носа си и отравя устата си докато спи, означава, че не всичко е наред. Не е изключено носовите му канали да са запушени със слуз. Това трябва да се лекува. Трябва да проверите и  дали детето ви има аденоиди - заболяване, което се среща при много малчугани.

факторы влияющие на здоровье развитие и жизнь ребенка

Дишането през устата може да се превърне в навик и да нанесе много вреди на здравето на детето. Може да доведе до нарушения на съня, хронична хипоксия, неправилно развитие на зъбната система, нарушения на говора, образуване на трета сливица.

здоровье и развитие детей 

Какво да правите?

На пазара се продават приготвени от силикон вестибуларни пластинки. Те поддържат тонус мускулите, отговорни за затварянето на устата и стимулират рефлекса на затваряне на устните. 

Укрепването на здравето на детето е грижа на родителя. Отнасяйте се с голямо внимание към детето си и то ще ви се отблагодари с добро самочувствие и хубаво настроение. /jenata.blitz.bg

Коментирай