Когато бебето се бави – всичко за вътрематочната инсеминация

Когато бебето се бави – всичко за вътрематочната инсеминация

Успешното зачеване при доказани репродуктивни проблеми не винаги изисква прилагането на инвитро методиката. За да се назначи най-правилното лечение при проблемно забременяване, най-често се преминава през набор от изследвания и специализирани прегледи. На база на резултатите от тях лекуващия лекар предлага на двойката индивидуален план за поведение. Такава е практиката в Медицински комплекс „Д-р Щерев“, а репродуктивните специалисти на болницата прилагат умело всички познати на медицината и утвърдени в международен план методи за лечение на безплодието.

Една от често прилаганите процедури за забременяване е вътрематочната инсеминация. При нея с помощта на специален катетър се поставя обработена семенна течност в маточната кухина на жената. За да бъде извършена тази асистирана репродуктивна техника обаче е нужно да са налични определени специфични индикации.

Вътрематочната инсеминация със спермален материал от съпруга/партньора се прилага при някой от следните фактори:

- необяснен стерилитет при двойката;

- лекостепенен субфертилитет при мъжа (лека олиго, астено-или терато-зооспермия или комбинация от тях);

- наличие на лош посткоитален тест;

- установени спермоантитела при мъжа и/или жената;

- еякулаторни разстройства при партньора или нужда от индукция на овулацията при партньорката.

Възможно е и прилагането на вътрематочна инсеминация с обработени сперматозоиди от дарител, когато жената няма съпруг или постоянен сексуален партньор, когато мъжът е с тежък субфертилитет или азооспермия, както и ако той е носител на генетично или друго заболяване, предаващо се в потомството или криещо риск за партньорката.

Провеждането на процедура по вътрематочна инсеминация не се извършва при наличие на някоя от следните контраиндикации:

- непроходими или частично проходими маточни тръби, представляващи висок риск за реализиране на извънматочна бременност;

- вагинални/цервикални инфекции;

- тазововъзпалителна болест при жената или активни възпалителни заболявания на пикочо-половата система при мъжа;

- противопоказания за зачеване, износване и родоразрешение при партньорката;

- ановулация при пациентката, при положение че не е била подложена на успешна индукция на овулацията в конкретния цикъл;

- напреднала репродуктивна възраст при жената от 45 и повече години.

С цел установяване дали процедурата по вътрематочна инсеминация е приложима при конкретната двойка, репродуктивният специалист може да назначи серия от важни изследвания. Започва се с изследване на базалните полови хормони. Повече информация за различните хормони, кога се изследват и каква информация носят техните резултати може да научите от тук.

Друго възможно изследване, което лекуващия лекар може да назначи е свързано с уточняване на проходимостта на маточните тръби. Това може да стане чрез тест за проходимост на маточните тръби чрез хидротубация под ултразвуков контрол, чрез хистеросалпингография (цветна снимка) и/или чрез лапароскопия.

Отделно се провеждат и установяване на овулация чрез ултразвуков преглед, микробиологично изследване на влагалищен секрет, извършено до 30 дни преди процедурата, онкоцитонамазка, изследване за Хепатит B и С, СПИН, Сифилис, както и лабораторен тест за СУЕ (скорост за утаяване на еритроцитите). При мъжа се назначават спермограма, микробиологично изследване на семенната течност до 30 дни преди инсеминацията, тест за Хепатит B и С, СПИН, Сифилис.

След получаването на резултатите от описаните изследвания и при липса на други противопоказания може да се премине към планирането на процедурата по вътрематочна инсеминация. В Медицински комплекс „Д-р Щерев“ се следва стриктен протокол при извършването на тази репродуктивна техника. На първо място се съставя протокол за процедурата. Попълват се задължителни документи от партньорите или от жената, ако инсеминацията е с донорски материал. Следва проследяване на цикъла на пациентката чрез ултразвукови прегледи по схема в определени дни, изследват се и нивата на хормоните LH и Estradiol. Възможно е да се извърши и лека стимулация с хормонални препарати. Когато доминантният фоликул достигне 18-20 мм в диаметър и дебелината на маточната лигавица е с оптимални стойности, се назначава хормонална инжекция с бетаЧХГ (човешки хорион гонадотропин) за таймиране на овулацията. Извършването на самата вътрематочна инсеминация е в точно определено време след поставяне на тази инжекция. Инсеминацията обикновено се извършва на 36-ия – 40-ия час след повишаване нивата на LH. За стимулирани цикли инсеминацията обикновено се извършва около 40 часа след поставянето на hCG инжекцията.

При процедура с материал от партньора/съпруга преди насрочената дата за инсеминация е необходимо той да спазва полово въздържание в продължение на 3 – 5 дни, както и да избягва приема на алкохол. През последните две седмици съпругът/партньорът не трябва да е приемал антибиотици и антиалергични медикаменти. Два часа преди инсеминацията, той дава материал – свеж еякулат. Материалът се обработва, като се селектират най-подвижните и качествени сперматозоиди, отстраняват се неподвижните сперматозоиди, семенната плазма, левкоцитите, бактериите и други клетки и се оставя да престои в инкубатор. Обработената семенна течност е специално етикетирана (име и фамилия на жената, вида инсеминация, тип катетър). Върху пробата се поставя уникален идентификационен номер. В случай на отсъствие на партньора в деня на инсеминацията, процедурата може да се извърши със предварително замразен материал.

В случаите, когато се извършва вътрематочна инсеминация с донорски сперматозоиди, пациентката предварително е получила цялата информация за наличните донори в криобанката и прави своя избор. Медицински комплекс “Д-р Щерев” използва материал от Cryos International - сертифицирана спермална банка, одобрена от Изпълнителната агенция по трансплантация и всички процедури по набиране на донори, транспорт и съхранение на материалите, отговарят напълно на българското законодателство. Всички донори са анонимни, изследвани са за трансмисивни заболявания и имат направен генетичен скрининг.

Вътрематочната инсеминация е бърза и безболезнена процедура. Извършва се в специална манипулационна, в която жената се настанява на гинекологичен стол, поставя се спекулум и се прави тоалет. Непосредствено преди инсеминацията, биологът предоставя на пациентката и лекуващия лекар информацията, посочена на етикета, с цел гарантиране сигурността на пробата. Процедурата продължава кратко време – около 5 – 10 минути заедно с подготовката – пациентката е в легнало положение, обработената семенната течност се инжектира в маточната кухина с помощта на стерилен еднократен катетър, след което катетъра се фиксира и жената остава да лежи за около 30-40 минути. След инсеминацията могат да се назначат лекарствени продукти за лутеална поддръжка до теста за бременност. По принцип не е необходимо спазването на по-специален режим след инсеминация. Понякога се налага инсеминацията да се направи в два последователни дни, например при наличие на повече от един фоликул, единият от които е овулирал, а другият предстои да овулира или при установена ниска биологична преживяемост на сперматозоидите.

Очакването на радостната вест за мечтаното зачеване е между 10 дни (ако се прилага кръвен тест за бременност) и 14 дни (при уринарен тест) след извършване на процедурата по вътрематочна инсеминация.

Можете да научите как протича процедурата по вътрематочна инсеминация от специалното кратко и полезно видео:

Коментирай