Стоматолог: Тези храни съсипват зъбите на децата!

Доктор Романова е категорична, че карамелите са най-вредния продукт, но има и други

https://jenata.blitz.bg/mama-i-bebe/stomatolog-tezi-hrani-sasipvat-zabite-na-decata Jenata.blitz.bg
Стоматолог: Тези храни съсипват зъбите на децата!

Всеки родител иска да има здраво, щастливо и добро дете. Именно заради това прави само най-доброто за наследника си.

За добруването на детето понякога се налага и да му наложим и някоя друга забрана, а не само да му разрешаваме всичко. Типичен пример за това в какво може и какво не може да ядете малкото дете.

И не говорим само за това да не надебелее – не! Всички сме наясно колко много храната, която поглъщаме влияе и на здравето ни.

Детските зъболекари посочиха 5 правила за орално здраве

А замисляли ли сте се за зъбите? Да, сега сигурно ще кажете, че не давате на децата да ядат сладко, защото това разваля зъбите им… 

Да, има логика в това, но как ще реагирате, ако научите, че има няколко храни, които съсипват зъбите на децата.

„Разберете кои са тези храни и не ги давайте на децата – ще съсипете зъбите им“, казва лицево-челюстният хирург, имплантолог и пародонтолог д-р Юлиана Романова.

„Карамели от всякакъв вид и състав оглавяват рейтинга на най-вредните продукти за детските зъби“, категорична е д-р Юлиана Романова.

„Колкото и да се опитват производителите да ни убедят в предимствата на такъв продукт поради включването на натурален сок, естествени аромати и липсата на консерванти, те не могат да повлияят на ключовия аспект на дългото присъствие на карамел в устата.

Зъболекари разкриха кога е най-добре да мием зъбите си

Най-вредната характеристика на такъв продукт е продължителният контакт на сладкия продукт със зъбния емайл, който е по-малко минерализиран, отколкото при възрастните, което, от една страна, има пряк разрушителен ефект поради киселините и въглехидратите в състава на бонбона; от друга страна, захарта в карамелите служи като източник на храна за кариесогенната микрофлора. 

Подобна ситуация се наблюдава и при тофито и нугата“, обясни тя.

Вторият вреден продукт са газираните напитки. 

„По аналогия с карамелите, вредата от содата не се дължи на „синтетични компоненти“, а на мехурчета и голямо количество захар“, казва зъболекарката.

Мехурчетата се образуват по време на разграждането на много активна въглена киселина, която във всеки случай има разрушителен ефект върху емайла, а също така значително намалява рН на устната кухина, нарушавайки процесите на минерализация. 

„Друга особеност на содата е, че повишава киселинността на стомашния сок, което също има пагубен ефект върху оралната среда“, предупреди д-р Романова. jenata.blitz.bg

Горещи

Коментирай