logo

Травматологът д-р Григориев: Животът на детето е изложен на риск заради комарниците у дома

Травматологът д-р Григориев: Животът на детето е изложен на риск заради комарниците у дома

Според лекаря комарникът създава фалшиво чувство за сигурност – възрастните понякога не мислят за рисковете, свързани с това, а децата може дори да не знаят за тях

Едва ли има дом, в който поне на един (а в повечето случай и на повече) от прозорците да не е с комарник. Всички знаем предимствата им – тук две мнение няма.

Защо е опасно да живеете в едностайни апартаменти – дори не подозирате

Сега с настъпването на летните месеци все по-често прозорците и вратите на терасите остават за по-дълго време отворени. Да, супер е когато има комарник и така си гарантираме, че разни гадни буболечки няма да влязат в дома ни.

„Но как ще реагирате, ако научите, че е ужасно опасно в дома ви да има комарник. Да, точно така! Но знайте, че опасността е най-вече за децата“, това заяви травматологът и ортопед д-р Александър Григориев. 

Той предупреди, че комарникът няма да спаси от падане от прозореца.

Според лекаря комарникът създава фалшиво чувство за сигурност. Възрастните понякога не мислят за рисковете, свързани с това, а децата може дори да не знаят за тях.

Д-р Григориев уточни, че падането, дори от малка височина, може да доведе не само до сериозни наранявания при детето, но дори и до смърт. 

Той препоръча на родителите на малки деца да намерят начин да ограничат достъпа им до прозорците. „До тях не трябва да има мебели или каквито и да било подпори, чрез които детето да достига само до отвора“, заяви д-р Григориев.

„Не позволявайте на детето да се катери на перваза на прозореца. Най-вече не го поставяйте само на перваза на прозореца. Примерът на възрастен е заразителен, детето определено ще иска да повтори забавлението самостоятелно“, каза травматологът.

Лекарят посъветва още прозорците да не се отварят повече от няколко сантиметра, да се използват стопери и да се „заключат“ дръжките от прозорците. Той призова родителите да обсъждат проблемите на безопасността с децата, предупреждавайки ги за възможни рискове.

„Разбира се тази опасност не се отнася само за прозорците, ами и за вратите на терасите и парапетите им – особено, ако тя не е остъклена“, допълни травматологът. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай