logo

Проблеми с шопинга? Стилистите разкриха как да се спасите от необмислени покупки

Проблеми с шопинга? Стилистите разкриха как да се спасите от необмислени покупки

Към обновяването на гардероба си трябва да подхождате с ум, а не с емоции

Едва ли има жена, която да не е пристрастена към шопинга. Всяка една от нас поне веднъж в живота си е изричала фразата "Гардеробът ми е празен и няма какво да облека". А след нея се втурва към магазините. 

Как да не се възползваш от промоцията две на цената на едно? Щом видим това, веднага губим волята си и започваме да се запасяваме с еднотипни тениски за по няколко лева и рокли, които едва ли ще облечем повече от един път. 

Май е време да приключим с тази порочна практика и да се научим да купуваме само онова, което смятаме да носим.

Днес от  jenata.blitz.bg ще ви предложим няколко ценни съвета от стилисти и модни блогъри, които ще ви помогнат да спестите от парите си и да изберете вещ, която ще ви е полезна на 100%. 

Внимателно огледайте гардероба си

Преди да тръгнете към мола, за да си купите нови дрешки, е добре внимателно да разгледате какво имате в гардероба си. Извадете всичко и го разделете на три купчини: "обожавам го и бих го облякла веднага" "може би" и "това изобщо няма как да го облека".

Нещата, които обичате, върнете в гардероба, а старите и неподходящи по цвят дрехи изхвърлете или дарете на нуждаещите се. 

Ходете по магазините без пари

За да разберете какво ви стои добре и кое - не, ходете по магазините като на екскурзия. Без пари! Сега сте тръгнала не за да пазарувате, а за да разберете какъв трябва да е стилът ви и какво трябва да е съдържанието на идеалния гардероб.

9 неща, които стоят перфектно в пробната, но в живота ще ви донесат само главоболия (СНИМКИ)

Не се притеснявайте и пробвайте смело. Вглеждайте се в детайлите, обърнете внимание на качеството и на шевовете. Така ще можете да различите качествената дреха от боклуците, когато тръгнете да пазарувате. 

Направете си стоп лист

Това е списък с нещата, които повече никога няма да си купите. Най-вероятно в него ще влезе някоя дреха, която е с цвят, който не ви подхожда, дънки по тялото или евтина тениска от некачествено трико.

Най-важното е, че този списък ще ви помогне да не се поддавате на импулса и да купувате поредната "грешка", дори и когато видите неустоимата й цена. 

Направете си капсулен гардероб

Популярната блогърка Карълайн Джой, съветва да си направите капсулен гардероб. Идеята на капсулния гардероб е човек да притежава няколко определени дрехи и обувки, които са с високо качество, вместо безброй много евтини дрехи.

Дрехите, които имате в капсулния гардероб могат лесно да се комбинират помежду си, създавайки разнообразие от съчетания. Така човек винаги има какво да облече, а гардеробът му не е препълнен с всевъзможни дрехи.

Дори не сте подозирали колко полезен за здравето може да е шопингът!

Карълайн съветва да се спрете до 37 дрехи и обувки (тук не влизат спортните и домашни дрехи, банските костюми, бельото и аксесоарите). Следвайки принципите на капсулния гардероб, ще се спасите от импулсивното пазаруване. 

Следвайте правилото "месо и картофи"

Известният дизайнер Майкъл Корс написа в своя Туитър, че 70% от гардероба на всяка жена трябва да се състои от "месо и картофи", а останалите 30% - от "десерт".

Месото и картофите са онези прости и удобни базови дрехи и вещи, които са подходящи за всякакви случаи и се комбинират добре. "Винаги е по-добре да изглеждаш неутрално, отколкото ярко и неуместно", отбелязва блогърката Лавиния Лонд.

Как да скриете възрастта си с… дънки!

Десертът са онези необикновени и забележими дрехи и аксесоари, които придават ярък акцент на външния ви вид.

Престън Дейвис, автор на блога Keep it chic, която 20 години е избирала модели, които да се снимат за американския Vogue, съветва всеки сезон да си купувате по една маркова дреха и да я носите колкото се може по-често, докато все още е на мода. Така ще изглеждате супер актуално.

Няма как да следите всички тенденции, затова избирайте неща, който се вписват в стила ви най-много. 

Обличайте се за някого

Стилистите са на мнение, че трябва да се обличаме според конкретния човек. Преди да изберете дрехата, помислете добре на кого искате да направите впечатление. Когато я купувате, си представете този човек.

Това може би е вашата приятелка, сестра ви, вашият приятел или някой моден блогър? А може би Брад Пит? Дали ще ви хареса в този тоалет? Какво ще разбере за вас от тази дреха? Направете си няколко снимки в пробната и опитайте да се погледнете отстрани.

Избирайте подходящо бельо

Когато отивате в магазина, обърнете внимание на бельото, с което сте в момента. Добре избраният сутиен сваля визуално от 3 до 5 кг. от теглото ви.

6 трика, с които ще изглеждаш фантастично в евтината си рокля

Той оформя красив силует под дрехата и ви прави да изглеждате безупречно. Не пестете пари, когато става въпрос за бельо. 

Купувайте по две еднакви неща

Престън Дейвис съветва: ако сте намерили базовата дреха, която ви стои добре, най-добре е да си купите 2 броя от нея. Ако моделът се предлага в различни цветове, е добре единият, който ще си купите, да бъде в черно. Той ще се съчетава отлично с почти всички дрехи от гардероба ви.  

Сравнявайте "съседните" размери

Винаги влизайте в пробната не само с вашия размер, но и с два съседни. Ако носите размер М, вземете и S и L. Номерацията на различните производители е различни и ще се изненадате, когато разберете, че другият размер ви стои много по-добре.

И една малка хитрост - купете си сако, което е с един или два размера по-малко от вашето и го носете разкопчано. Така ще изглеждате много по-стройна. 

Избирайте дрехи, които подхождат на начина ви на живот

Ако 80% от времето си прекарвате в офиса, няма смисъл да си купувате куп ярки дрехи, които може да използвате само за парти.

Направете си списък на дрехите, които носите най-често и в които се чувствате най-добре. И когато влезете в някой магазин, първо обърнете внимание на тях.

Когато си харесате някоя дреха, мислено си представете поне три тоалета, които могат да се получат с нея. Ако нямате нищо подходящо в гардероба си, с което да я комбинирате, по-добре се откажете от нея. 

20 дрехи от миналото, пред които днешната мода изглежда скучна! Феноменални исторически СНИМКИ

Харчете повече за дрехи, които носите: дънки, тениски, дрехи за офиса и спестявайте от неща, които обличате рядко. 

Купувайте само неща, в които ще се чувствате комфортно 

Имате дрехи, които ви стоят чудесно, но в тях се чувствате страшно неудобно? Колко често ги носите? Ако някой тоалет изглежда добре на манекена, не означава, че ще стои добре и на вас.

Грижете се за собствения си комфорт. Не се надявайте, че ще отслабнете или че твърдата материя ще стане по-мека след изпирането. Купувайте си само дрехи, които са ви удобни и ви стоят добре. 

10 модни грешки, заради които изглеждаме зле (СНИМКИ)

Невероятно красивата рокля, пред която не сте устояла в магазина, въпреки че не ви е била много по мярка, няма да е украшение на гардероба ви, а мълчалив укор.

Премерете новата дреха и вкъщи, преди да сте отрязала етикета 

След като се приберете от шопинга, задължително премерете новата дреха пред вашето огледало. Когато вече не сте толкова завладяна от треската за пазаруване, ще можете трезво да оцените достойнствата й и дали ви стои добре.

Ако се окажете разочарована от резултата, смело я върнете обратно в магазина. За да не възникнат проблеми при връщането на покупката, запазете етикета и касовата бележка.

Най-опасното време да се отдавате на пазаруване е в деня на заплата, когато сте в цикъл или депресия. Добре е когато пазарувате, да сте сама. Това ще ви помогне да оцените вещите и да не хвърляте пари на вятъра. 

13 ужасяващи причини, които ще ви откажат моментално от пазаруването по интернет!

Пазаруването по време на разпродажби също е много опасно. Затова, преди да тръгнете към магазина, направете списък на нещата, които наистина са ви необходими. 

Не излизайте на пазар, само за да убиете времето си или просто да разгледате. Това ви изправя пред риска да си купите неща, които не са ви нужни.

И помнете, че шопингът няма да реши проблемите, които не ви дават мира. Към обновяването на гардероба си трябва да подхождате с ум, а не с емоции. Трябва добре да знаете от какво се нуждаете и какво можете да си позволите. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 


 

Коментирай