logo

Страшна болест може да застигне всеки, който има този домашен любимец (СНИМКИ)

Страшна болест може да застигне всеки, който има този домашен любимец (СНИМКИ)

Едва ли има човек, който да не обича животните. Мнозина имат по някоя животинка и в домовете си. Класика в жанра са кучетата и котките. Други обичат по-дребни и незабележими животни като рибки, зайци, костенурки, хамстери и какво ли още не.

Има разбира се и ексцентрици, които гледат змии, тарантули и други опасни твари.

Преди време от jenata.blitz.bg ви разкрихме, че в зависимост от животно, което изберете, може да научите много неща за вас самите.

Сега обаче от Американското министерство на здравеопазването и Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) обявиха доста притеснителна новина.

Те заявиха, че всички хора, които имат един конкретен домашен любимец са застрашени от опасна болежка.

Оказа се, че ако те целуват животинчето по устата като нищо може да влязат в болница.

Преди няколко дни Американското министерство на здравеопазването започна да разследва огнище на Салмонела (Salmonella), свързано с таралежите. Най-малко 11 случая са докладвани в осем държави. Един от тях дори доведе до хоспитализация. Така че какво съветват медицинските специалисти? Те вярват, че хората трябва да спрат да целуват своите домашни любимци.

Препоръки на лекаря
Здравните специалисти от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) силно осъждат целуването и прегръщането на таралежи, тъй като това животинче може да разпространи салмонела (Salmonella) микроби към лицето и устата на човека и да предизвика гадене. Между октомври и декември миналата година, 10 от болните от щама на салмонелата Typhimurium потвърдиха, че наскоро са били в контакт с таралежи. Малко вероятно е това животно да е закупено от един доставчик, защото заразените казват, че техните домашни любимци са закупени на различни места, включително магазини за домашни любимци и онлайн източници.

Хората трябва да запомнят, че без значение от къде са купили таралежите, тези животни могат да носят микроби Салмонела (Salmonella), които причиняват неразположение и други свързани симптоми. Собствениците на таралежи винаги трябва да се вслушват в препоръките, за да останат здрави до домашния си любимец.

Как се проявява болестта?
Таралежите - заедно с гризачи и влечуги - са носители на Салмонела. Това е група бактерии, които причиняват диарийни заболявания при хората. Тези патогени могат да се преместят върху хората от животински екскременти, местообитания, играчки, постелки и общо взето всичко, с което таралежът е имал контакт. Много от домашните животни не изглеждат болни, но в действителност са такива. Когато човек е заразен той може да има треска и стомашни спазми. Първите симптоми се появяват три дни след контакт с носител на бактерии, а страшното е, че това заболяване ще продължи цяла седмица. Повечето хора се възстановяват бързо, но в някои случаи диарията може да стане толкова тежка, че пациентът трябва да бъде хоспитализиран. Причината е, че бактериите се разпространяват от червата към кръвния поток и други места в тялото. Деца под пет години и възрастни хора над 65-годишна възраст са особено изложени на риск.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) предлага много насоки за защита на здравето на хората и техните семейства от потенциални инфекции, причинени от тези домашни любимци. След игра с бодлив приятел медиците съветват собствениците на това животинче да измият добре ръцете си със сапун и вода. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Справедлив

Справедлив 10.02.2019 19:46

Раждайте си деца и ги целувайте,а не животните !

ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ ПО ПРИНЦИП СА ЗА ЛЮБОВ

ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ ПО ПРИНЦИП СА ЗА ЛЮБОВ 11.02.2019 17:20

ПОБТИ ВСИЧКИ КУЧЕТА СЕ УПОТРЕБЯВАТ И ОТ МЪЖЕ И ОТ ЖЕНИ ЗА ВСИЧКИ ВИДОВЕ СЕКС ИЛИ ПО НАШЕНСКИ - ЕБАНЕ !