Куркумата добавя вкус и цвят към кърито, ориза и супите. Тази подправка става все по-популярна поради потенциалните си ползи за здравето.
Health Digest пише, че репутацията на куркумата като здравословна храна до голяма степен се дължи на способността й да намалява възпалението, което може да има благоприятен ефект върху здравето на мозъка.
Магическата съставка в куркумата е куркуминът, мощен полифенол.
Според изследване, публикувано в списание Integrative Medicine Research, куркуминът помага за блокиране на определени протеини в мозъка, които причиняват възпаление, което може да увреди мозъчните клетки и да допринесе за развитието на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон и множествена склероза.
Той също така действа като антиоксидант, предпазва мозъка от вредни молекули и помага за регулирането на невротрансмитери като серотонин и допамин. Преглед от 2010 г., публикуван в Indian Journal of Pharmaceutical Sciences, посочва, че куркумата може дори да работи заедно с антидепресантите за подобряване на настроението чрез повишаване на нивата на ключови химикали в мозъка.
Как куркумата влияе на мозъка ви
Ползите от куркумина за здравето на мозъка надхвърлят борбата с възпалението и оксидативния стрес. Изследване, публикувано в списанието Integrative Medicine Research, също подчертава ролята му за предотвратяване на образуването на амилоидни плаки, бучки протеин, свързани със загуба на памет и когнитивен спад.
Куркуминът помага да се поддържат мозъчните клетки живи, като успокоява свръхактивните процеси и насърчава автофагията, естествен процес на почистване, който премахва увредените протеини и отпадъци. Той дори предотвратява преминаването на вредните имунни клетки през кръвно-мозъчната бариера, което в противен случай може да доведе до увреждане на мозъка.
В изследвания, производните на куркумин са показали, че са ефективни при лечението на болести като болестта на Алцхаймер, ALS, мигрена, болест на Паркинсон и множествена склероза.
Изследване, публикувано в списание Antioxidants, установи, че куркумата може да защити хипокампуса, част от мозъка, която е от съществено значение за паметта и емоциите. В допълнение, куркумата може да подобри мозъчния метаболизъм, да подобри когнитивната функция и дори да помогне при симптоми на депресия като липса на мотивация и удоволствие.
Къде можете да добавите куркума?
Има един проблем с куркумата - тялото не усвоява добре куркумина. Самият куркумин бързо се разгражда и елиминира от тялото, но има начини да се увеличи усвояването му.
Според изследване, пусликувано в списанието Molecular Pharmaceutics, консумацията на куркума в комбинация с черен пипер, който съдържа пиперин, забавя разграждането на куркумин.
Яденето на куркума с мазнини, като здравословни масла или ядки, също ще помогне на тялото ви да я абсорбира по-добре.
Мога ли да пия куркума всеки ден?
Лесен начин да добавите куркума към ежедневната си диета е чрез напитки, съдържащи тази подправка. Ако имате пресен корен от куркума, опитайте да си направите чай.
За да направите това, смелете две супени лъжици корен от куркума и ги варете в чаша вода за пет минути. Прецедете и се насладете на напитката. / jenata.blitz.bg