Агнешкото на фурна е ястие, което не се приготвя всеки ден. То е истинска украса за празничната трапеза, като хем радва окото, хем завладява гостите с вкус, апетитен външен вид и неустоим аромат.
И тъй като в неделя е голям празник, на който без него трапезата няма да е същата, от jenata.blitz.bg ви предлагаме да изненадате любимите си хора с тази рецепта за агнешко бутче в нежен мармалад от лук.
Потресаващо ястие, което съчетава в себе си нестандартна комбинация от вкусове. Единственият му минус е, че приготвянето му отнема повечко време.
Топи се в устата: Рецепта за крехко агнешко, тайната е в... ВИДЕО
Дългото подготвяне и предварителното мариноване обаче правят месото невероятно крехко и сочно. А мармаладът от лук придава нотка жар на ястието.
Ето от какво се нуждаете, за да си приготвите тази изискана вкусотия (за 8 порции)
2,5 кг. агнешко бутче
За маринатата:
2 супени лъжици кориандър
2 стръка пресен розмарин
1 скилидка чесън
лют черен пипер на вкус
5 гр. морска сол
5 гр. смлян черен пипер
15 гр. кафява захар
80 мл. зехтин
За печене:
420 гр. лук
40 гр. чесън
3 клонки мащерка
Агнешко по марокански - пръстите да си оближеш!
20 мл. зехтин
5 гр. сол
5 гр. смлян черен пипер
80 мл. месен бульон
50 гр. кафява захар
30 мл. балсамов оцет
Начин на приготвяне:
Както вече споменахме, приготвянето на тази рецепта отнема малко повечко време, а именно - 18 часа 35 минути!
Започваме с маринатата за месото. Запържете семената от кориандъра за няколко минути в сух тиган (докато започнат да ухаят). Сложете всички съставки за маринатата (без зехтина) в хаванче и ги намачкайте добре. След това ги смесете със зехтина.
С получената смес натрийте агнешкото бутче от всички страни, като се стараете да втривате добре подправките в месото. Поставете месото на дъното на дълбок съд, увийте го със стреч фолио и го сложете в хладилника. Месото трябва да престои там цяла нощ, за да се маринова добре.
Печено агнешко бутче на бавен огън, топи се в устата
На сутринта извадете агнешкото бутче от хладилника и оставете на стайна температура за няколко часа.
Малко преди времето да изтече, може да се заемете с подготовката на продуктите за печене. Обелете лука и го нарежете на филийки. Чесъна почистете и разрежете наполовина. Мащерката нарежете на ситно или използвайте целите клончета.
Загрейте фурната до 180 градуса. Сложете лука, чесъна и мащерката в голяма тава, залейте със зехтин и добавете солта и черния пипер. Отгоре сложете агнешкото бутче, излейте бульона по стените на тавата и покрийте с фолио.
След 2,5 часа обърнете бутчето. Добавете кафявата захар и балсамовия оцет и разбъркайте лука. Покрийте отново с фолиото и печете още 1 час.
Когато времето изтече, махнете фолиото и увеличете фурната до 220 градуса и печете още 20 минути. След това извадете ястието от фурната, покрийте го пак с фолиото и го оставете да изстива.
Ястието се съчетава прекрасно с пресен розмарин и печени или варени картофи. Добър апетит! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!