Ашколсун на съседите за тази ароматна печена тиква

Оказва се, че не са българите са фенове на това неустоимо изкушение

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/askolsun-na-ssedite-za-tazi-aromatna-pecena-tikva Jenata.blitz.bg
Ашколсун на съседите за тази ароматна печена тиква

Есента е най-добрия сезон за приготвяне на всякакви вкусотии от пресни плодове и зеленчуци. А едно от най-популярните ястия в българската кухня за това време на годината е печената тиква - изключително здравословен, вкусен и бърз за приготвяне десерт!

Оказва се, че не са българите са фенове на това неустоимо изкушение. В Турция също доста често го приготвят и поднасят на трапезата. 

Днес от jenata.blitz.bg ви предлагаме няколко идеи, взаимствани от съседите, с които да приготвите любимия си десерт от този полезен и диетичен зеленчук.

Подлютена тиква по турски с лук и чесън

Необходими продукти: 

500 гр. тиква 
1 глава кромид лук 
3 скилидки чесън 

1/3 чаена лъжичка люта чушка (сушена, на люспи) 
1 чаена чаша брашно  
 супени лъжици доматено пюре

С този бананов десерт семейството ви ще ви мисли за гуру в кухнята

1/2 чаша вода 
1 чаена лъжичка сол
50 гр.  краве масло

Начин на приготвяне:

Обелете тиквата, почистете семките и я нарежете на парчета с дебелина около 2 см.

Лука нарежете на полукръгове. Обелете чесъна и го нарежете на тънки резенчета.

В малка купа смесете доматеното пюре и солта.

В тава за печене наредете нарязаната тиква. Върху нея разпределете лука и чесъна и поръсете със сушената люта чушка. С помощта на цедка отгоре я поръсете с брашното. Така то ще се разпредели равномерно върху тиквата.

Накрая залейте с доматеното пюре и поставяте парченца масло.

Покрийте тавата с фолио и печете 1 час в предварително загрятата до 180ºC фурна на същата температура. След като времето изтече, махате фолиото и печете до получаване на приятна хрупкава коричка.

Лятна наслада: Всички си облизват пръстите по тези 3 лесни десерта

Готовата тиква се поднася гореща със сос от кисело мляко и чесън!

Медена тиква по турски

Необходими продукти: 

1 кг. тиква 
5 бр. готварски карамфилчета  
2 супени лъжици мед 
250 гр. захар 

Начин на приготвяне: 

Обелете тиквата и махнете семките. Нарежете я на големи кубчета, не по-малки от 2 х 2 см. Нарязаните кубчета сложете в дълбока купа и добавете захарта. Оставете тиквата да престои една нощ, за да може захарта да се разтопи и тиквата да си пусне сок.

Загрейте фурната до 200ºC.

Изсипете съдържанието на купата в тенджера и я сложете на котлона за 10 минути на среден огън. От време на време разбърквайте, за да не загорят парчетата. След това покрийте с капак и оставете на котлона за още 10-15 минути, като не забравяте от време на време да разбърквате. 

Почти готовата тиква прехвърлете внимателно в тепсия за печене. Останалия в тенджерата сироп смесете с меда и изсипете получения медено-тиквен сироп върху тиквата. Добавете карамфилчета.

Взех кафето и го изсипах в тази смес, получи се страхотен десерт

Намалете фурната на 180ºC и печете 10-15 минути. Охладете и сервирайте в десертни чинии.

Печена тиква по турски с лимон и орехи

Необходими продукти за 5 порции:

2 кг. тиквена пулпа
800 гр. захар
1 лимон

150 гр. орехи
сметана за сервиране

Начин на приготвяне

Обелете и нарежете тиквата на едри парчета. Наредете част от тях на един ред в дълбока тенджера. Поръсете тънък слой захар върху вече наредения тиквен ред. По същия начин подредете втори, трети, като всеки поръсвате със захар, докато тиквата свърши. Най-отгоре трябва да остане слой захар.

Най-отгоре изтискайте сока от лимона, а след това добавете в тенджерата лимоновата кора (ненарязана, желан е само нейният аромат).

Покрийте тенджерата с капак и оставете тиквата поне 3 часа на стайна температура, за да си пусне сока. Още по-добре ще е, ако я оставите така 12 часа (една нощ).

Най-вкусният десерт, с който няма да натрупаме излишни килца покрай празниците

Наситняте ореховите ядки.

Когато тиквата си пусне сока, сложете тенджерата на котлона и оставете сместа да заври. След това намалете котлона, покрийте тенджерата с капак и оставете да се задушава (вари) 1 час. Ако парчетата тиква са много големи, може да ги задушавате час и половина, за да бъдат по-добре наситени със сироп.

Когато времето изтече, махнете капака и варете още 20-30 минути. След това изключете котлона и махнете лимоновата кора от тенджерата.

Оставете тиквата да се охлади напълно. Сложете охладените парчета тиква в чинйки, отгоре поръсете с наситнените орехи и по желание добавете малко сметана. 

Добър апетит! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!


 

Горещи

Коментирай
2 Коментара
koksoo
преди 1 година

Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от виагра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ерекция, много сперма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------ https://mub.me/medik

Откажи
КУЛИНАРКА
преди 1 година

НИТО ЕДИН ВАРИАНТ НЕ МИ ХАРЕСА !

Откажи