Домати в буркан - тайната за перфектната зимнина е разгадана!

С тази народна рецепта дори и след месеци вкусът им ще е сякаш току-що са откъснати от градината

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/domati-v-burkan-taynata-za-perfektnata-zimnina-e-razgadana Jenata.blitz.bg
Домати в буркан - тайната за перфектната зимнина е разгадана!

„Ден година храни“ – гласи една от най-популярните български поговорки. Мнозина нашенци все още предпочитат да приготвят домашна зимнина. 

За целта преди време от jenata.blitz.bg споделихме каква е тайната на перфектния компот. Редом с това споделихме и какво трябва да направите, за да имате най-вкусните кисели краставички в буркан.

Сега обаче от jenata.blitz.bg ще поговорим за друга зимнина, която може да приготвите още сега и да й се наслаждавате през студените месеци.

Необичаен начин за засаждане на домати... на терасата в апартамента

Замисляли ли сте се как може да съхраните пресните домати и да им се наслаждавате и през зимата? Как правилно да ги сложите в буркан и вкусът им да се съхрани? 

Е, не се тормозете повече! От jenata.blitz.bg ще ви разкрием как да сложите доматите в буркан и те да се превърнат в най-вкусната зимнина.

Тази народна рецепта ще ви помогне да запазите доматите и вкуса им същите като деня, в който сте ги откъснали от градината (или купили от пазара).

За най-добър ефект изберете твърди домати. Измийте ги и ги подсушете. Нарежете ги на четири до шест парчета. Не забравяйте да изрежете стъблото им.

Цял живот сме рязали чери доматите погрешно! ВИДЕО

След това сложете доматите в буркани, които предварително са измити.

Преварете голямо количество вода, а щом то изстине го изсипете в бурканите. Водата трябва да покрие всички домати. Сложете измития капак върху бурканите, но не го затягайте прекалено.

Вземете голяма тенджера (а ако сте на село може да се възползвате и от казан) и в нея наредете бурканите. Между тях сложете кърпа/парцали. След това напълнете тенджерата с вода, която да е малко над нивото на бурканите.

Поставете тенджерата с бурканите и водата на печката. Щом водата кипне изчакайте 10-15 минути и отстранете тенджерата от огъня (знайте, че колкото по-голяма е тенджерата, толкова повече време е необходимо за кипването на водата).

Изчакайте водата да се охлади и извадете бурканите с домати. Сега е моментът хубаво да затегнете капаците им, които предварително не бяха много затегнати. 

Оставете бурканите с домати да изстинат напълно. Това е! Сега вече разполагате с идеално консервирани домати за зимата. С тази народна рецепта си гарантирате, че вкусът им ще е чудесен дори и през зимните месеци. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи

Коментирай
16 Коментара
Елена
преди 4 години

Защо трябва да се затваря вода в буркан Заливат се с доматен сок

Откажи
papa
преди 4 години

Тъпа тъпа статия

Откажи
гого
преди 4 години

Слага се и малко сол.Тя е естествен консервант. Иначе ще има бум .

Откажи
gogo
преди 4 години

Не забравяйте да изрежете стъблото им...WTF

Откажи
Патриот
преди 4 години

Все по-често измислени кулинарни лаици публикуват рецепти

Откажи
Румяна
преди 4 години

Ако капачките не са добре затворени вода от варенето ще влезе вътре. Освен това, каква е тая препоръка за миене на буркани, капачки, домати. Нима авторите на "рецептата" досега са правили зимнина с неизмити продукти и съдове? Освен това варени домати без поне малко сол имат отвратителен вкус.

Откажи
Ваника
преди 4 години

Тъпотия!!!!!!!!!!!!!

Откажи
!!!
преди 4 години

Булю булю, булю! В бързината да ни разкриете ,,перфектната" зимнина забравихте да пишете, че във всеки буркан се капват по две (не повече) капки газ или с върха на ножа нафталин. Да ви е сладко!

Откажи
Роза Дамаскина
преди 4 години

Абе каква е тази тъпотия?! Без сол, незатегнати капачки , оставяне да се охладят.... който я е писал правил ли е някога нещо, освен да консумира неясно каква продукция? Пък и неразгадана тайна...майтап, Уилли

Откажи
въпрос
преди 4 години

а огън как се пали

Откажи
Дани
преди 4 години

Вода и домати! Благодаря от поредната недомислица!

Откажи
Лина
преди 4 години

Не съм видяла по-тъпа рецепта досега.

Откажи
Потресен
преди 4 години

Знайте, че колкото по-голяма е тенджерата, толкова повече време е необходимо за кипването на водата ... видимо потресен!

Откажи
коко
преди 4 години

вие си пишете коментари,но генерирания трафик към сайта носи парички на дописника

Откажи
Елли
преди 4 години

Ама каква е тая фантасмагория, когато се вари капачката се вакуумира ,как ще се стяга допълнително,голяма тъпотия !!!

Откажи
Спас
преди 4 години

Имам чувството, че най нагло ми се подиграват с тази рецепта. Какви са тия абсурдни писания!?! Домати да се заливат с вода и бла бля.,.

Откажи