„Ден година храни“ – гласи една от най-популярните български поговорки. Мнозина нашенци все още предпочитат да приготвят домашна зимнина.
За целта преди време от jenata.blitz.bg споделихме каква е тайната на перфектния компот. Редом с това споделихме и какво трябва да направите, за да имате най-вкусните кисели краставички в буркан.
Сега обаче от jenata.blitz.bg ще поговорим за друга зимнина, която може да приготвите още сега и да й се наслаждавате през студените месеци.
Необичаен начин за засаждане на домати... на терасата в апартамента
Замисляли ли сте се как може да съхраните пресните домати и да им се наслаждавате и през зимата? Как правилно да ги сложите в буркан и вкусът им да се съхрани?
Е, не се тормозете повече! От jenata.blitz.bg ще ви разкрием как да сложите доматите в буркан и те да се превърнат в най-вкусната зимнина.
Тази народна рецепта ще ви помогне да запазите доматите и вкуса им същите като деня, в който сте ги откъснали от градината (или купили от пазара).
За най-добър ефект изберете твърди домати. Измийте ги и ги подсушете. Нарежете ги на четири до шест парчета. Не забравяйте да изрежете стъблото им.
Цял живот сме рязали чери доматите погрешно! ВИДЕО
След това сложете доматите в буркани, които предварително са измити.
Преварете голямо количество вода, а щом то изстине го изсипете в бурканите. Водата трябва да покрие всички домати. Сложете измития капак върху бурканите, но не го затягайте прекалено.
Вземете голяма тенджера (а ако сте на село може да се възползвате и от казан) и в нея наредете бурканите. Между тях сложете кърпа/парцали. След това напълнете тенджерата с вода, която да е малко над нивото на бурканите.
Поставете тенджерата с бурканите и водата на печката. Щом водата кипне изчакайте 10-15 минути и отстранете тенджерата от огъня (знайте, че колкото по-голяма е тенджерата, толкова повече време е необходимо за кипването на водата).
Изчакайте водата да се охлади и извадете бурканите с домати. Сега е моментът хубаво да затегнете капаците им, които предварително не бяха много затегнати.
Оставете бурканите с домати да изстинат напълно. Това е! Сега вече разполагате с идеално консервирани домати за зимата. С тази народна рецепта си гарантирате, че вкусът им ще е чудесен дори и през зимните месеци. / jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!