Ето какво да сложите на новогодишната маса, за да спечелите Зеления дракон на своя страна

Важно е ястията да отразяват темперамента на домакина - мощен и самоуверен огнен характер

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/eto-kakvo-da-slozite-na-novogodisnata-masa-za-da-specelite-zeleniya-drakon-na-svoya-strana Jenata.blitz.bg
Ето какво да сложите на новогодишната маса, за да спечелите Зеления дракон на своя страна

До края на 2023 година остават броени часове.

Най-обичаният и дългоочакван зимен празник вече чука на вратата! Всички роднини и приятели отново ще се съберат около трапезата, ще се любуват на красивата елха, ще си подаряват подаръци, ще се смеят, ще мечтаят и, разбира се, ще се насладят на празничната трапеза. 

Именно за нея ще говорим по-подробно днес.

Много домакини още в началото на декември започват да мислят какви ястия да приготвят за новогодишната нощ.

От jenata.blitz.bg бързаме да ви припомним, че покровителят на следващата година ще бъде мъдрият Дракон, което означава, че към празничното меню трябва да се подходи много внимателно и отговорно.

Важно е ястията да отразяват темперамента на домакина - мощен и самоуверен огнен характер. Разбира се, това съвсем не означава, че трябва да украсявате всяко ястие с люта чушка, но опитайте да изберете нещо, което да се хареса не само на компанията, но и на Дракона.

Какво трябва да има на празничната трапеза и какво няма място на нея 

Драконът, символ на настъпващата година, е специален персонаж. Той обича ярките цветове и ефектни вкусови комбинации.

Ето какво може да направите, за да го спечелите на своя страна, и какво не трябва да взимате от магазина, за да не го разгневите? 

Започваме с продуктите, които ще са особено актуални на 31 декември. Убедени сме, че с тях ще успеете да приготвите истински кулинарни шедьоври, които ще зарадват не само символа на новата година, но и всички, дошли за празника във вашия дом.

И така, ето какво ви трябва:

Месо - прясно и качествено. Драконът обича лукса, така че не пестете, а поднесете това, с което отдавна искате да се поглезите - телешко, агнешко, свинско. Може също така да вземете домашни птици, но само патица или пуйка.

Ядки - те се асоциират с богатство, здраве и дълголетие. Орехи, кедрови ядки, бадеми, кашу, макадамия, пекан... Сигурни сме, че сред такова разнообразие ще намерите тези, които харесвате.

Тази зодия ще се радва на невиждан късмет в годината на Дървения дракон

Гледайте да има плодове и то с червен оттенък, тъй като те също символизират богатство и късмет. Ябълките, наровете и червените мандарини са изключително подходящи. За приготвянето на десертите или напитките може да използвате и замразени от лятото ягоди или малини.

Рибата е друг важен момент! За да сте сигурни, че следващите 12 месеца ще ви донесат успех и изобилие, не забравяйте да сервирате и малко риба. Може да бъде или печен шаран, или вкусни котлети от сьомга, или пък сандвичи с хайвер.

Оризът също трябва да присъства на празничната трапеза. Той е страхотна идея за гарнитура! Може да приготвите пилаф или салата, в която има малко ориз.

Пресни подправки. Те са не само красиви, но и вкусни! Освен това символизират растеж и развитие, затова не се стеснявайте, а почерпете своите гости с копър, магданоз и кориандър.

А сега нека обсъдим от какво трябва да се откажете, когато се подготвяте за празничната вечер, за да не ядосате Дракона. 

На масата не трябва да има заешко месо. Заекът е знак, който е противоположен на Дракона, така че подобна близост определено няма да им се хареса. В допълнение, именно заекът беше покровител на отиващата си година и не е добре да го обиждате по този начин. 

Добре е да забравите и за лука. Интересното е, че той не само предизвиква сълзи, но и символизира раздяла и прекъсване на отношенията. Разбира се, може да добавите малко лук към някои ястия, но определено не си струва да се съсредоточавате върху него!

Годината на Дракона ще е ад за 2 зодии

Гъбите олицетворяват проблемите и тревогите или с други думи неща, от които никой няма нужда през следващата година. Ето защо също нямат място на празничната трапеза. Ако толкова много ги обичате, гледайте да не прекалявате с количеството!

Избягвайте и белия пипер! Огнедишащият покровител обича подправките, но не и белия пипер, който символизира кавги и спорове.  

Вече споменахме, че Драконът обича богатството и лукса. Точно по тази причина пилето също няма място на масата! То се смята за олицетворение на бедността и не е препоръчително да го ядете в празничната вечер. Ако не искате проблеми с финансите, разбира се!

Какво да приготвите за новогодишната трапеза

Със сигурност вече активно мислите какви кулинарни шедьоври ще сътворите за 31 декември. За да ви помогнем малко, от jenata.blitz.bg сме подготвили няколко интересни предложения. Надяваме се, че те ще ви вдъхновят и ще ви избавят от дългите размисли относно избора на ястия.

Вариант 1

Предястие: сандвичи с хайвер, тарталети с извара и скариди 

Основно ястие: патица с ябълки

Гарнитура: картофи по селски, зеленчуци на скара

Десерт: пай с ябълки и канела, сладолед с карамел и ядки или ягодово-малиново сорбе

Напитки: сок от червена боровинка или горски плодове, греяно вино с портокал и канела

Вариант №2

Предястие: брускети с домати и босилек, рулца със сирене, тарталети със сьомга

Основно ястие: свинско в глинен съд

Гарнитура: оризови топчета с ароматни билки и малко гъбки 

Десерт: плодова салата, чийзкейк, украсен с ягоди

Напитки: сок от касис или вишна, горещ шоколад с маршмелоу

Вариант №3

Предястие: салата капрезе с домати, моцарела, босилек и балсамов оцет, солени крекери със сьомга и крема сирене

Основно ястие: печено месо по френски с картофи и кашкавалена коричка

Гарнитура: зеленчуци на скара с подправки

Десерт: руло от белтъци с маскарпоне, украсено с малини или ягоди

Напитки: коктейли на базата на портокалов сок, чайове с билки или плодове

А сега, от jenata.blitz.bg предлагаме на вашето внимание и няколко интересни рецепти за новогодишната трапеза. Приготвянето им няма да ви отнеме много време, а резултатът ще ви изненада приятно! 

Скумрия със соев сос 

Необходими продукти: 

прясна скумрия - 2 броя 
лук – 2 глави
лимон – 1 бр.

подправки за риба
соев сос - 150 мл.

Начин на приготвяне: 

Отрежете главите и опашките на рибите и ги изкормете. След това направете разрези, за да може скумрията да се овкуси добре. 

Поръсете рибата с любимите си подправки, след това с малко лимонов сок, залейте я със соевия сос и оставете да престои така известно време. Няма нужда да добавяте сол. Соевият сос е достатъчно солен! 

На миналата Нова година ми целуваха ръцете за тази дрипава баница

Вземете подходяща тава за печене. На дъното поставете лука, нарязан на полумесеци, отгоре - скумрията, а върху нея наредете резени лимон, нарязани наполовина. След това отново залейте със соев сос, покрийте тавата с фолио и я поставете във фурната. Печете около 20 минути при 180 градуса.

След като времето изтече, махнете фолиото и залейте скумрията със соса, който се е образувал на дъното на тавата. Печете още 20 минути, за да получите красива златиста коричка. 

Телешко по френски 

Списък с продукти:

месо - 800 гр.
шалот – 3-4 бр.
домати – 2-3 бр.

сини сливи – 8 бр.
зелени маслини без костилки – 8-10 бр.
пилешки бульон - 500 мл.

червено вино (за предпочитане полусухо) - 200 мл.
подправки: риган, мащерка, сладък пипер, черен пипер, дафинов лист - 2-3 бр.
пшенично брашно

тъмен ръжен хляб - 4 дебели филийки

Начин на приготвяне:  

Вземете лука и го нарежете на пера. Загрейте олиото в тиган, добавете към него дафиновия лист и мащерката, сложете лука и запържете, докато не придобие карамелен цвят.

Отстранете излишната мазнина от месото, нарежете го на едри парчета, оваляйте го в брашното, запържете го леко в тиган и го сложете в тава за печене. Към него добавете доматите, сините сливи, нарязани на ивици, и зелените маслини, разрязани на две.

След това идва ред на солта и подправките. В подходяща тенджера налейте по-голямата част от предварително приготвения пилешки бульон и виното, след което покрийте месото с филиите хляб. Трябва да се получи нещо като плътна "шапка".

Задушавайте месото на слаб огън за около час. От време на време може да добавяте бульон към него - изливайте го по ръба, за да не повредите целостта на "капака". Готовия кулинарен шедьовър украсете с нарязани на ситно пресни билки.

Канапе със сьомга 

Списък с продукти: 

леко осолена сьомга 
твърдо сирене – 30 гр (не много солено)
хайвер – 15 гр.

масло - около 20 гр.
бял хляб
копър – 2 стръка 

Начин на приготвяне: 

Вземете дебело парче сьомга и го нарежете на шест еднакви парчета с ширина около два сантиметра. В резултат на това ще получите малки кубчета. 

Продължаваме с хляба. Отстранете кората и нарежете средата на кубчета със същата дебелина като рибата. Подсушете го в тиган или във фурна и го оставете да се охлади.

Нарежете сиренето на шест правоъгълника, оставете парчетата настрани и продължете с копъровото масло.

По-вкусни от пържоли: Това са новогодишните печени картофи на баба Нуша

За да го приготвите, трябва да откъснете самите стръкчета копър и да ги нарежете на ситно, след което да ги добавете към размекнатото масло. Разбъркайте и добавете малко сол. Готовата смес сложете за кратко в хладилника. 

Време е за сглобяване на канапетата! Намажете хляба с получената смес от копър, отгоре сложете риба, след това сирене. Мини сандвича украсете с хайвер и клончета копър. Воала, всичко е готово! 

Как да украсите празнична маса?

Ето че дойде време и за творческата част! Напомняме ви, че Драконът много обича алените и златни цветове, символизиращи богатство и късмет, така че може спокойно да ги използвате. Другите ярки нюанси - зелено, жълто, оранжево, също ще ви бъдат много полезни.

Изберете най-красивите и елегантни чинии! Сложете на масата всички най-луксозни неща - Драконът ще се зарадва на такова топло посрещане.

Изхвърлете тези вещи от дома си преди Нова година – носят нещастие

Не пестете усилия и време за декорация! Свещи в елегантни свещници, вази с буйни елхови клонки, свежи цветя, които между другото отразяват успеха и просперитета... Убедени сме, че ще създадете невероятна красота!

Мислете, фантазирайте, вдъхновете се, поглезете и изненадайте всички гости и, разбира се, символа на годината. И тогава той със сигурност ще отвърне на вашите чувства! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи

Коментирай
3 Коментара
Павел
преди 10 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio

Откажи
Змей
преди 10 месеца

"Драконът ще се зарадва на такова топло посрещане.". Падам от смех! Как топло ще посрещаме дракони, като не се въдят из българските земи. Даже не се продават като домашни любимци. Топло може да посрещаме само змейове или некоя ламя. Айде, зарадвайте ги на трапезата с поредната измишльотина.....

Откажи
Експерт
преди 10 месеца

Какъв ориз бе смешници???

Откажи