Картофено пюре без мляко - нежно и много вкусно

Картофено пюре без мляко - нежно и много вкусно

Опитните домакини знаят няколко трикчета, с които и без млечни продукти то става нежно и вкусно

Картофеното пюре е класическо ястие, любимо на малки и големи. Приготвя се изключително лесно и е фаворит на домакините, когато трябва да се спретне нещо бързо за вечеря. 

Има куп рецепти, по които може да се направи тази вкусотия. Но какво ще стане, ако не разполагате с мляко или сметана?

Не се притеснявайте, опитните домакини знаят няколко начина да направят пюрето нежно и вкусно, без да използват млечни продукти. И днес от jenata.blitz.bg ще споделим с вас малките им трикчета, с които пюрето ще стане също толкова вкусно, колкото и с тях.

За разреждане на пюрето може да използвате зеленчуков бульон. Тази съставка не само ще го направи по-нежно, но и ще го обогати с дълбок вкус и аромат.

Може да си направите свой собствен зеленчуков бульон, като използвате моркови, лук, целина и билки, или да използвате готов продукт от магазина.

Ако искате да придадете на пюрето още по-богат вкус, месният бульон е чудесен вариант. Пилешкият бульон ще му придаде нотка на пиле, а другите видове ще добавят разнообразие от вкусове.

6 основни грешки при приготвянето на картофено пюре, които всеки допуска

Вместо традиционното мляко, може да използвате и растителни млечни алтернативи като бадемово, соево, овесено, кокосово мляко и други подобни продукти. Това не само ще разшири вкусовите възможности на вашето пюре, но и ще го направи подходящо за вегани и хора с непоносимост към лактозата.

За да придадете на картофеното пюре дълбок вкус и аромат, може да използвате гъбен бульон. Тази съставка ще добави уникални вкусови нотки и ще направи пюрето особено апетитно. Може да си направите бульон от пресни или сушени гъби като шийтаке, портобело или диви гъби.

За да придадете свежест и аромат на пюрето, може да добавите малко плодов сок от цитрус, ябълка или круша. Тази техника работи особено добре, когато пюрето позволява лека киселинност. Плодовият сок ще добави уникален вкусов акцент към вашето ястие и ще го направи по-освежаващо. 

Рибният бульон също може да бъде идеален разредител за пюрето. Той ще придаде морски вкус и аромат на ястието. Това, между другото, е отлично решение за всички фенове на рибата. 

Постоянно готвя картофено пюре, готово за 10 минути, а се изяжда на секундата СНИМКИ

Ако пък не искате да променяте вкуса на пюрето и предпочитате той да остане неутрален, винаги може да използвате само вода.

Все пак внимавайте при разреждането, за да не стане пюрето твърде рядко. Добавяйте водата постепенно и проверявайте консистенцията, за да постигнете желаната текстура. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

Коментирай