Мекото, нежно и пухкаво картофено пюре е една от онези удобни храни, които обичат както децата, така и възрастните. Много домакини обаче допускат едни и същи досадни грешки при приготвянето на тази гарнитура и в крайна сметка се сдобиват с лепкава каша.
Да направите идеалното пюре изобщо не е трудно. Стига да сте наясно с някои тънкости по време на приготвянето му.
Наскоро главният готвач Клаудия Сидоти оцени различните трикчета в интернет и инструментите, необходими за приготвянето на перфектното пюре, и даде няколко съвета относно най-честите грешки, допускани от любителите готвачи.
Шеф готвачи разкриха тайната на перфектното картофено пюре
Ето за какво трябва да внимавате при приготвянето на тази любима на малки и големи гарнитура:
Използване на "неправилни" картофи
Колкото и странно да звучи, видът картофи, който избирате в магазина, може да съсипе любимата ви гарнитура. Предпочитание трябва да се даде на нишестените картофи, които са с червеникаво-кафява кожа.
Нишестето позволява картофът лесно да се отделя и да абсорбира млечните съставки, които ще използвате. Ако търсите друг вариант, който е с по-ниско съдържание на нишесте и с хубава текстура, обърнете внимание на Yukon Golds, които са големи, с гладка кожа.
Защо не трябва да слагате картофите във вряща вода
Категорично е забранено добавянето на картофи във вряща вода, защото външният слой се сварява твърде бързо. Винаги ги поставяйте в студена вода и след това започнете да ги варите. Само така ще си гарантирате, че те ще се сготвят равномерно.
Ако картофът е преварен отвън и недостатъчно сварен отвътре, ще има повече неравности и бучки, които ще бъдат трудни за намачкване.
Недоварени големи картофи
За да ви е по-лесно да направите картофите на пюре, се убедете, че са сварени до мекост.
Тук може да използвате един популярен съвет - да нарежете картофите на малки еднакви парчета и след това да започнете да ги варите. Така те ще се сготвят по-бързо и по-равномерно.
Електронни мелнички за пюрета
Има много кухненски уреди и един изискан готвач със сигурност ще сравни електронната бъркалка с традиционната преса, използвана от нашите баби. Някои пък предпочитат да смачкат картофите с гърба на вилицата.
Готвачите смятат, че миксерът не е най-добрата идея за приготвяне на тази гарнитура, тъй като пюрето може да се окаже лепкаво. Същото важи и за блендерите и кухненските роботи. Затова за намачкването на картофите е най-добре да използвате обикновена преса.
Неправилно съотношение на съставките за пюрето
Не трябва да пестите от ароматните съставки, както и да ги добавяте на око.
Food Network препоръчва използването на 1/2 чаша мляко или сметана и 1/2 бучка масло за 2 кг. картофи. Все пак имайте предвид, че рецептата подлежи на промяна в зависимост от текстурата и диетичните ви предпочитания.
Постоянно готвя картофено пюре, готово за 10 минути, а се изяжда на секундата СНИМКИ
Много хора правят картофено пюре без мляко и са доволни от резултата. Без добре несолено масло обаче (допълнителната сол ще убие вкуса на картофите) едва ли може да минете. Също така, по желание, може да използвате и малко настърган пармезан или чедър.
Да използвате ли мляко или не?
Някои добавят мляко към картофите, други пък го смятат за излишно. Главният готвач Клаудия Сидоти препоръчва да си заделите около 1/2 чаша нишестена картофена вода, която да използвате за приготвянето на пюрето. Тя може да бъде добър заместител на течностите на млечна основа.
Между другото, този трик трябва да се използва и при готвене на паста. /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!